‘Volkswagen-baas wil dat bestuur vrijwillig 30 procent bonus inlevert’

De baas van Volkswagen Matthias Müller wil de bonussen voor de raad van bestuur flink verlagen. Müller zal hiervoor maandag pleiten bij een commissie van toezichthouders, volgens bronnen rond het concern. Volgens de tabloid Bild am Sonntag gaat Müller zijn bestuursleden vragen vrijwillig afstand te doen van 30 procent van hun bonussen. De stap volgt na kritiek van de deelstaat Nedersaksen, die circa 20 procent van de aandelen van het concern in bezit heeft. Hoge bonussen zijn ongepast, nu Volkswagen zijn imago moet herstellen en mogelijk moet snijden in de kosten na het dieselschandaal, is de kritiek. De bonuscultuur heeft ook tot conflicten geleid met vakbonden tijdens de onderhandelingen over een nieuwe bedrijfsstrategie. Tijdens de bijeenkomst op maandag wordt verder het lopende onderzoek naar de sjoemelsoftware en de financiële positie van Volkwagen besproken. Het concern moet eind deze maand zijn jaarverslag publiceren. (Reuters)