Longreads

De man die het geluid van de zee wist te verkopen

Toen Irv Teibel uit Manhattan de rustgevende invloed van het geluid van de zee bemerkte, besloot hij het op vinyl op te nemen,

Irv Teibel ontdekte het rustgevende geluid van de zee bij geluidsopames op Brighton Beach, Coney Island. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Last van tentamenstress, een gehorige buurt of een slecht seksleven? Natuurgeluiden blijken te helpen om je prestaties op verschillende vlakken te verbeteren. Lees de longread The Man Who Recorded, Tamed and Then Sold Nature Sounds to America: het verhaal van Irv Teibel, de man die zee- en vogelklanken en zelfs het geluid van donder en bliksem wist te vermarkten en er miljoenen exemplaren van wist te verkopen.

Irv Teibel woonde in 1969 in New York in de drukke wijk Manhattan en leefde daar een rusteloos leven, met veel rumoer om zich heen. Toevallig had hij even daarvoor het geluid verzorgd voor de film Coming Attractions. Met een recorder was hij op pad gestuurd naar Brighton Beach op Coney Island om de klank van de zee op te nemen.

Terug in Manhattan zette hij de geluiden nog eens op en merkte de Amerikaan de rustgevende invloed die ze hadden op zijn gemoed. Maar tevreden was hij nog niet helemaal: de oceaan klonk nog niet compleet zoals de oceaan in zijn beleving klonk. Geluidsbewerking bood uitkomst. Steeds zuiverder wist Teibel het zeegeruis te vast te leggen.

Populair onder studenten

Toen hij eindelijk tevreden was, zette de Amerikaan het geluid op plaat en verkocht het onder de naam Environments. Tot zijn verbazing werd de plaat populair onder studenten. De plaat met de zeegolven die tegen de branding spoelen bleek een hit.

Teibel ging ook over op marktonderzoek. Kopers van zijn vinyl liet hij enquêtes invullen over de effecten van de muziek. Zo wist hij langzamerhand zelfs wat bewijs op te bouwen van de werking van zijn muziek: “De leessnelheid verbetert aanmerkelijk, evenals de cijfers van studenten en de eetlust. Zelfs de grootste slapelozen vallen in slaap van deze geluiden”, zei hij er zelf over.

Ook vogelgeluiden

Het succes leidde ertoe dat Teibel meer ging opnemen: vogelgeluiden uit de dierentuin, het geluid van de ultieme “bliksemslag”. De platen bracht hij steeds uit als een volgend deel in de Environments-serie. Uiteindelijk gingen miljoenen platen over de toonbank.

Lees hier het bijzondere verhaal van de man die natuurgeluiden wist te vermarkten: The Man Who Recorded, Tamed and Then Sold Nature Sounds to America
    • Jorg Leijten