De Goal van het Weekend is terug. We pikken ‘m op in de Bundesliga

Terug van een half jaartje weggeweest: uw favoriete maandagochtendrubriek. Vanaf nu ook op nrc.nl weer de beste goals van het afgelopen weekend.

Het was het weekend waarin Lionel Messi voor het vierde duel op rij droog bleef staan. En dat kwam sinds mei 2011 niet meer voor. Cristiano werd ondertussen juist de eerste speler ooit die in zes opeenvolgende seizoenen de grens van dertig goals in La Liga bereikt.

Eveneens knap: Mario Balotelli. Super Mario mocht eindelijk weer eens in de basis beginnen en dacht dat hij de hand van God kon hanteren: afgekeurd en geel. Uit hetzelfde duel overigens een doelpunt van Alex, met het hoofd natuurlijk.

En er werd meer gescoord: mooie solo’s bijvoorbeeld in de Major League Soccer en de Mexicaanse Liga MX. Uit laatstgenoemde competitie kwam ook Wálter Ayoví (CF Monterrey) binnenvliegen en hij kreeg in de categorie ‘pegels’ concurrentie uit Duitsland .

3. Andrés D’Alessandro (River Plate)
Volgers van de grote competities zullen deze inmiddels 34-jarige knaap nog wel kennen. Kwam in 2003 als exponent van de River Plate-opleiding naar Europa om bij Wolfsburg een mooie carrière op te bouwen. Maar net als bij mede-alumni als Javier Saviola en Pablo Aimar kwam een overdaad aan potentie nooit tot volledige wasdom. Huurperiodes bij Portsmouth en Zaragoza en een aantal jaren in Brazilië brachten Andrés twee maanden geleden terug in de moederschoot, en dat voelt lekker:

2. Apodi (Kuban Krasnodar)
Elk jaar een andere club voor deze Braziliaanse broodvoetballer, inclusief het dan verplichte dienstverbandje in Japan, en nu enkele maandjes in Krasnodar. Luís Dialisson de Souza Alves kreeg als voetbalnaam niet iets sierlijks mee eindigend op -do of -inho, maar werd vernoemd naar het dorp waar hij geboren werd. Apodi dus. Eén geluk: Apodi de voetballer is zoals wel meer vermaarde Braziliaanse rechtsbacks uitgerust met een fijne rechterpoot:

1. Shinji Kagawa (Borussia Dortmund)
Wij noemen het graag de Kohlenpott, maar de derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 staat in Duitsland toch echt beter bekend als de Revierderby. Gisteren zorgde onder meer een pingel van Klaas-Jan Huntelaar ervoor dat het 2-2 werd waardoor Dortmund de titel nu toch zeker aan Bayern München zal moeten laten. De score werd kort na rust geopend door een fluwelen en bekeken goal van Kagawa.

De Goal van het Weekend verscheen tot en met oktober 2015 vijf jaar lang op maandagochtend op nrc.nl. Sindsdien is de rubriek zelfstandig en onder meer te volgen via de nieuwsbrief, alsmede nu weer op het oude honk.

    • Jules Seegers