CIA-baas sluit waterboarding in de toekomst uit

Donald Trump zei eerder waterboarding in te willen voeren als hij president wordt.

John Brennan Manuel Balce Ceneta/AP

Volgens CIA-directeur John Brennan zal de Amerikaanse inlichtingendienst nooit meer waterboarding gebruiken als ondervragingstechniek, ook niet wanneer de toekomstige president daarom vraagt. Dat zei Brennan zondag tegenover NBC News.

De Amerikaanse president Barack Obama verbood waterboarding - een harde verhoortechniek met schijnverdrinking - bij zijn aantreden in 2009. Onder zijn voorganger George W. Bush werd het gebruikt bij terreurverdachten.

Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz lieten tijdens de voorverkiezingscampagne weten vergaande verhoortechnieken weer toe te willen passen. Trump noemde daarbij expliciet waterboarden.

Te veel schade voor CIA

“Ik zal er niet mee instemmen om de technieken en tactieken die worden opgeworpen toe te passen omdat deze instelling zich staande moet houden”, zei Brennan in een interview met NBC News. Volgens Brennan brengt de ondervragingstechniek de CIA te veel schade toe.

Na zijn aantreden in 2009 publiceerde president Obama een ‘martelmemo’ van de CIA, waarin beschreven werd wat waterboarding was en hoe het toegepast diende te worden:

“De verdachte ligt op een licht hellend vlak, het gezicht naar boven. De ondervrager legt een natte doek over zijn gezicht en giet maximaal veertig seconden lang water over zijn gezicht. Hierdoor kan de verdachte nauwelijks meer ademhalen en krijgt hij het gevoel dat hij verdrinkt. Pas op: er is een mogelijkheid dat de verdachte braakt en vervolgens het braaksel opzuigt.”

De Amerikaanse president is bezig af te rekenen met het “donkere en pijnlijke hoofdstuk” in de geschiedenis van zijn land, zoals hij de beperkte aandacht van zijn voorganger voor mensenrechten noemt. Eerder gelastte hij al de sluiting van de black sites, de geheime CIA-gevangenissen waar terreurverdachten werden vastgehouden, en kondigde hij het einde van de gevangenis van Guantánamo Bay aan.

Hoge normen

Brennan zei twee jaar geleden nog dat de CIA zich “niet altijd hield aan de hoge normen die we voor onszelf hebben gesteld en die het Amerikaanse volk van ons verwacht”. De Amerikaanse Senaat deed toen onderzoek naar het martelen van verdachten. Wel voegde hij daaraan toe dat verhoortechnieken als waterboarden inlichtingen opleverden, die hielpen aanslagen te verijdelen.

    • Bas Tooms