Duitse minister van Financiën roept op tot geleidelijk loslaten lagerentebeleid

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft regeringen in Europa en de VS opgeroepen het lagerentebeleid geleidelijk los te laten. Het stimuleringsbeleid van de centrale banken om de bestedingen en inflatie aan te jagen, is eerder „de oorzaak dan de oplossing van het probleem” geworden, zei Schaüble zondag in The Wall Street Journal. De Duitse kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is de laatste tijd verhard, omdat het spaargeld van burgers wordt geraakt. Schäuble wijt de opkomst van het rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) grotendeels aan het lagerentebeleid van de ECB. Na de doorbraak van de partij in drie Duitse deelstaten heeft hij ECB-president Mario Draghi gefeliciteerd, zei Schäuble. „Ik zei tegen Mario Draghi... je kunt trots zijn. De opkomst van een partij die nieuw en succesvol lijkt, komt voor 50 procent door dit beleid.” (NRC)