‘ABN Amro verhult eigenaren offshore-bedrijven’

‘Nominee shareholdership’ is niet verboden, maar het risico op misbruik is groot.

Logo van ABN Amro.
Logo van ABN Amro. Foto Remko de Waal / ANP

Dochterondernemingen van ABN Amro treden op als aandeelhouder van bedrijven in belastingparadijzen, zodat niet bekend is wie de echte eigenaren zijn. Dat melden Trouw en Het Financieele Dagblad op basis van de gelekte documenten van trustkantoor Mossack Fonseca, ook wel de Panama Papers. De praktijk is niet verboden, maar het risico op misbruik is wel groot.

Het gaat om zeker zes buitenlandse dochters van ABN die optreden als aandeelhouder. De dochters zijn daarom voorbeelden van ‘nominee shareholders’. Onder meer ABN-bedrijf Martello treedt op als aandeelhouder van zeker 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, aldus Trouw en FD.

ING en Rabobank gestopt

ABN Amro is de enige grote Nederlandse financiële instelling die ‘nominee shareholdership’ aanbiedt, volgens de kranten. Rabobank en ING zeggen jaren geleden hiermee te zijn gestopt. Volgens de mondiale antiwitwasorganisatie Financial Action Task Force (FATF) is nominee shareholdership populair om aandeelhouders af te schermen, maar verhoogt het wel het risico op misbruik.

Tegenover Trouw en FD wil ABN niet inhoudelijk reageren, omdat het geen gegevens van klanten prijsgeeft.

“‘Mossack Fonseca is een commerciële partij. Wij verstrekken (uiteraard) geen klantgegevens aan externe (niet-bevoegde) partijen.”

Aan NRC legt een woordvoerder van ABN Amro uit dat de bank met de dienst mensen bedient die internationaal beleggen. Zulke “wereldburgers” die veel reizen en vermogen op verschillende plekken hebben staan, beleggen tegelijk in New York, Amsterdam, Hongkong en Londen. Ze moeten zich aan veel regels houden en veel administratie bijhouden. Daar speelt ABN Amro met de shareholderservice op in, benadrukt de bank.

“Wij nemen die administratie uit handen. Dat is een dienst die wij graag aanbieden.”

Daar is niets mis mee, vindt de bank: “Het ontslaat mensen niet van aangifte doen.” De woordvoerder benadrukt dat de reden dat ABN voorkomt in de Panama Papers is dat het weigerde om privacygevoelige informatie te delen met Mossack Fonseca.

De SP laat weten dat het wil dat ABN Amro, waarvan de staat nog grootaandeelhouder is, onmiddellijk stopt met het aanbieden van de diensten.

Opgestapte commissaris

Eerder dook de naam van ABN-commissaris Bert Meerstadt op in de Panama Papers, die na die onthulling per direct terugtrad. Meerstadt werd in de documenten genoemd als aandeelhouder van een bv die financiële bezittingen beheert.

Topman Gerrit Zalm reageerde daarop dat het feit dat Meerstadt in de belastingdocumenten wordt genoemd, niet betekent dat ABN Amro financiële constructies opzet voor Nederlandse klanten. Die twee zaken staan volledig los van elkaar, aldus Zalm. Van Mossack Fonseca had hij “nog nooit gehoord”.

Deutsche Bank en Dexia

In andere landen zijn wel grote banken die klanten helpen met het ontlopen van belasting, zoals HSBC en Credit Suisse. Ook de Deutsche Bank deed dit, maar dan via een dochterbedrijf.

Zaterdag werd bekend dat ook een voormalige dochteronderneming van de Belgische Dexia Groep als aandeelhouder optrad. Het kantoor zou klanten hebben geholpen met het verbergen van bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey. In negen jaar tijd werden meer dan 1.600 constructies opgezet.