brieven

Gezond verstand wint

Het gezond verstand is de grote winnaar van het referendum. Niemand kende de inhoud van het associatieverdrag, dus ging het stemmen ergens anders over. De meerderheid van het volk heeft zich niet door populisten naar het stemhokje laten lokken om daar de loze keuze te maken tussen GeenPeil en ons democratisch gekozen parlement.

De populist regeert

De stofwolken zijn opgetrokken en het nee-kamp waant zich winnaar. Ongeveer 20 procent van de kiezers is naar het stemlokaal gelokt om dit verdrag tegen te houden. Velen zijn bewust thuis gebleven omdat zij dit een onnodig en misplaatst referendum vinden of om de kiesdrempel van 30 procent te frustreren. Nee-stemmers kwamen wel massaal opdagen. De afgelopen weken werd bevestigd dat dit referendum niet over het verdrag gaat maar over Europa, Den Haag en Brussel. Het wordt tijd dat de regering haar verantwoordelijk neemt en zich niet langer in de hoek laat drukken door het deel van het electoraat dat Nederland weer naar de jaren 50 wil doen terugkeren. De vrede en welvaart van Europa staan op het spel nu populisten hun haat over Europa mogen verspreiden. Waar zijn de echte Europese leiders die het voortouw nemen om Europa te laten slagen als politieke, economische, sociale en monetaire eenheid? In Nederland zijn zij niet aanwezig. In Nederland regeert de angst voor de populist.

Edo J. Das Alphen aan den Rijn

Ja is ja, nee is nee

Als een meisje nee zegt bedoelt ze nee. Als de burgers nee zeggen gaan we onderhandelen. Met wie? Met de ja-zeggers? Met de nee-zeggers? Met de burgers van de 27 andere EU-landen? Met Porosjenko? Met Poetin? Met de Raad van State? Met elkaar? Met onszelf?

Ja is ja en nee is nee.

En wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

R.K. Hack Zwolle

De hype is compleet

Nadat eenderde van de Nederlandse bevolking zich onder valse voorwendselen en met de drogredenering dat hun stemrecht in het geding zou zijn naar de stembus heeft laten lokken, is de politieke hype weer compleet. Onder aanvoering van de politieke elite die kennelijk niet in staat is gebleken het eigen beleid overeind te houden, wordt nu op hoge toon beweerd dat dit beleid correctie behoeft en onze minister-president wordt opgezadeld met de gênante boodschap dat enkele komma’s en punten in het bewuste verdrag moeten worden gewijzigd. Letterlijk goddank heeft de zwijgende meerderheid met gezond, calvinistisch verstand tenminste SGP-fractieleider Van der Staaij aan haar zijde, die de enig juiste diagnose stelde, dat glashelder is dat het overgrote deel van de mensen geen boodschap aan het referendum heeft gehad.

Met godsvertrouwen kan ik nu op naar de enige democratische verkiezingen voor een volgend parlement, want het vertrouwen in de Nederlandse politiek is nu wel over.

Dr. L. T. Van der Linden Utrecht

Twitterdemocratie

Anno 2016 wordt de politieke agenda in ons land bepaald door een partij waar je niet op kunt stemmen (GeenPeil), een partij zonder leden (PVV) en een socialistische partij die de Internationale niet meer uitdraagt (SP). Wie het best twittert wint.

Bas van Holst Capelle a/d IJssel

Het was gewoon nodig

Een advies aan Jan Roos (GeenStijl). Jan, maak nu duidelijk waarvoor je dit gedaan hebt. Ga niet met je malle petje de overwinning staan vieren, maar rouw mee met de rouwenden en zeg gewoon dat het nodig was. Zeg dat het heel erg is dat dit heeft moeten gebeuren. Zeg dat we dit nodig hadden om iets te doen aan de kloof tussen bestuur/politiek en burger.

En zet de volgende stap, Jan. Laat ons zien wat er moet gebeuren om die groeiende kloof te dichten. Opdat we niet meer onze eigen interne sores hoeven uitvechten over de ruggen van de Oekraïners, die alleen maar willen wat wij hebben: perspectief op een vrije mening en gelijke rechten en kansen. En geef ze eens ongelijk. Dan kan dit pijnlijke gebeuren uiteindelijk toch nog een feestje van de democratie worden: taxpayers money well spent.

Derk Moor Zwolle

  • Edo J. Das Alphen aan den Rijn
  • R.K. Hack Zwolle
  • Dr. L. T. Van der Linden Utrecht
  • Bas van Holst Capelle a/d IJssel
  • Derk Moor Zwolle
  • Han Reekers