1.850 bootvluchtelingen gered voor de kust van Sicilië

De kustwacht heeft nog niet gemeld waarvandaan de vluchtelingen zijn vertrokken.

Een reddingsoperatie eerder dit jaar in de Middellandse Zee. Foto: AP

De Italiaanse kustwacht heeft maandag in acht afzonderlijke operaties 1.850 bootvluchtelingen gered uit het Kanaal van Sicilië, de zeestraat die het Italiaanse eiland van de Libische kust scheidt. Dat meldt de kustwacht volgens persbureau AFP.

De kustwacht heeft nog niet gemeld waarvandaan de vluchtelingen zijn vertrokken.

Het Kanaal van Sicilië waar de vluchtelingen werden gered:

Op 29 maart werden al eens 1.400 migranten uit bootjes op zee gered. Zij bleken grotendeels vanuit Libië te zijn vertrokken. Een dag daarvoor werden nog eens bijna vierhonderd vluchtelingen uit zee gered door een schip van hulporganisatie SOS Méditerranée.

Volgens cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) die dateren uit eind maart hebben ongeveer 17.500 vluchtelingen sinds het begin het jaar de Italiaanse kust bereikt.

De toename van het aantal bootvluchtelingen richting Europa heeft volgens Italiaanse functionarissen te maken met het opwarmen van het water. Ook speelt het sluiten van de Balkanroute voor migranten een belangrijke rol.

    • Etienne Verschuren