Zo ziet een voorpagina eruit als Trump president wordt

Screenshot The Boston Globe

Zondag 9 april 2017.

De deportatie van ruim elf miljoen illegalen is ophanden. President Donald Trump wil het aantal douanebeambten verdrievoudigen en heeft het Congres gevraagd dit te financieren. Hiermee wil hij een van zijn meest controversiële verkiezingsbeloften inlossen. Trump kondigde zijn plannen aan in het voormalige Old Post Office, Washington D.C., dat nu ‘International Trump Hotel’ heet.

Over een jaar zou dit nieuws zomaar op de voorpagina van The Boston Globe kunnen staan, denkt The Boston Globe zelf. In een anti-Trump-campagne maakte de zondageditie van de gerenommeerde Amerikaanse krant een ‘page one’ uit de toekomst.

En verder in het nieuws

Overig nieuws volgens de satirische The Boston Globe:

  • Amerikaanse soldaten weigeren het bevel om familie van IS-leden te doden;
  • Fox-presentatrice Megyn Kelly is op de zwarte lijst van het Witte Huis geplaatst. Tijdens een Republikeins verkiezingsdebat maakte Trump Kelly al zwart;
  • Door handelsoorlogen met China en Mexico - de VS kondigden een importheffing aan van respectievelijk 45 en 35 procent - staan beurzen wereldwijd in het rood;
  • Trump heeft de first lady van China beledigd door zijn hond naar haar te vernoemen;
  • Geruchten gaan dat Trump genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij het schisma tussen sunnitisch en shi’itische moslims heeft opgelost.

Redactioneel commentaar

Op de nepvoorpagina, die in de zondageditie de voorpagina van het opiniekatern is, staat ook een korte toelichting van de Globe:

“Dit is het Amerika van Donald Trump. Wat je op deze pagina leest, is wat zou kunnen gebeuren als de presidentskandidaat zijn ideeën in de praktijk brengt. Veel Amerikanen vinden zijn visie aantrekkelijk, maar de hoofdredactie van de Globe vindt deze zeer zorgwekkend.”

De krant wijdt dit weekend ook haar redactionele commentaar aan de “gevaren van Trumps visie”.

Op Twitter laat de krant weten dat ze deze voorpagina in het echt nooit hoopt te drukken:

Twitter avatar BostonGlobe The Boston Globe Via @GlobeOpinion - The front page we hope we never have to print. https://t.co/XYYy5pJCBr https://t.co/Nm22F1f5R1

Overigens vindt de Globe Trumps conservatieve uitdager Ted Cruz net zo gevaarlijk. Maar, “het is beter om te verliezen op principiële gronden, dan om een gevaarlijke deal te sluiten met een demogoog”, aldus het commentaar.

Of de actie helpt? Waarschijnlijk niet. Negatief nieuws bestaat voor Trump niet, schreef Amerika-correspondent Guus Valk onlangs:

“Trump is het dominante verhaal in deze verkiezingen, terwijl hij vergeleken met anderen amper zendtijd of advertentieruimte koopt. Hij krijgt volop aandacht en heeft bevriende media die het vuile werk voor hem opknappen.”

    • Menno Sedee