260 gewonden bij bestorming Grieks-Macedonische grens

De Macedonische politie zette traangas en rubberen kogels in tegen stenengooiende migranten die de grens wilden oversteken.

Migraten bij de Grieks-Macedonische grensovergang bij Idomeni. Foto Bulent Kilic/AFP

Migranten hebben vanochtend de Grieks-Macedonische grens nabij Idomeni bestormd. Om de migranten weg te houden bij de grens schoten Macedonische soldaten met rubberen kogels en werd traangas ingezet. Daarbij zijn volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) 260 gewonden gevallen.

Zo’n vijfhonderd migranten demonstreerden voor open grenzen, toen sommigen plotseling de grens bestormden en de hekken probeerden te vernielen. Volgens AzG zijn tweehonderd mensen met ademhalingsklachten behandeld, zijn dertig mensen geraakt door rubberen kogels en nog eens dertig op een andere manier gewond geraakt. Macedonië ontkent dat er is geschoten met rubberen kogels, schrijft AFP.

Griekenland wil dat alle migranten die zich in Idomeni bevinden, zo’n elfduizend, zich naar tijdelijke kampen elders in Griekenland laten vervoeren, maar veel van hen willen doorreizen naar West-Europa. Sinds enige tijd laat Macedonië geen enkele migrant meer door; de hele zogenoemde Balkanroute is afgesloten.

Gat in hek

Medewerkers van hulporganisaties raadden de migranten af met de Griekse autoriteiten mee te werken. In het kamp, waar de leefomstandigheden erbarmelijk zijn, werden flyers verspreid in het Arabisch, waarin werd opgeroepen te proberen de grens over te steken, al is onbekend wie de flyers heeft verspreid.

Half maart probeerden al zo’n duizend migranten Macedonië te bereiken, zoekend naar gaten in de grenshekken. Door drassige velden en rivieren trachtten ze hun doel te bereiken. Drie migranten kwamen om het leven. Met vrachtwagens werden de migranten weer teruggebracht.

Griekenland zit daarom met de vluchtelingen in zijn maag en hoopt dat het recente akkoord tussen de EU en Turkije verlichting van druk biedt. Migranten die illegaal de oversteek hebben gemaakt naar Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor worden de vluchtelingen onder hen legaal over de lidstaten van de EU verdeeld.

    • Joram Bolle