Vuurwerkramp in India eist meer dan honderd levens

Aanwezigen vierden een zevendaags festival ter ere van Bhadrakali, een populaire godin in Zuid-India.

Mensen lopen langs de restanten van een tempel na de vuurwerkramp. Foto Sivaram V. / Reuters

Bij een enorme explosie tijdens een vuurwerkshow in een tempel in het zuiden van India zijn meer dan honderd mensen om het leven gekomen. Honderden mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt The Hindu.

Het gaat om het hindoeïstische tempelcomplex Puttingal in Paravoor, ten noorden van de hoofdstad Trivandrum van de deelstaat Kerala. Jaarlijks vindt hier een vuurwerkwedstrijd plaats. Vijftienduizend mensen waren bijeen op de laatste dag van een zevendaags festival ter ere van Bhadrakali, een populaire godin in het zuiden van India. Deze week wordt in Kerala het Hindoestaans nieuwjaar gevierd.

Geen toestemming

Rond half vier vannacht (zaterdagavond elf uur Nederlandse tijd) explodeerde een vuurweropslag vlakbij de tempel, toen een stuk afgestoken vuurwerk op de schuur terechtkwam. Het vuur verspreidde zich vervolgens door de tempel, waarna meer explosies volgden. Mensen raakten ingesloten en delen van de tempel zijn ingestort.

De eerste minister van de deelstaat Kerala, Oommen Chandy, houdt de tempeleigenaren verantwoordelijk voor de ramp, omdat zij geen toestemming hadden gekregen voor de vuurwerkshow. Uit veiligheidsoverwegingen was geen vergunning afgegeven, volgens Chandy. Vuurwerk is verboden bij tempels in het district, maar om religieuze redenen worden jaarlijks tijdelijke vergunningen afgegeven, volgens The Hindu. Het provinciebestuur heeft een onderzoek aangekondigd.

De Indiase minister-president Narendra Modi zal later deze zondag naar de tempel afreizen. Op Twitter noemt hij de brand in de tempel “hartverscheurend”:

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Fire at temple in Kollam is heart-rending & shocking beyond words. My thoughts are with families of the deceased & prayers with the injured.

Tempelcomplex Puttingal in Paravoor:

    • Menno Sedee