Turkije wil dat Duitse komiek wordt vervolgd

Turkije dringt er bij Duitsland officieel op aan dat de Jan Böhmermann wordt vervolgd wegens belediging van Erdogan.

Beeld uit video ZDF Neo waarin Jan Böhmermann zijn schimpgedicht voorleest.

Turkije heeft de Duitse regering in verlegenheid gebracht, door er officieel op aan te dringen dat de komiek Jan Böhmermann wordt vervolgd wegens het voorlezen van een schimpgedicht over president Erdogan. Böhmermann deed dit op de publieke zender ZDF. Belediging van een bevriend staatshoofd is strafbaar in Duitsland, als de gekwetste partij om vervolging vraagt.

Bondskanselier Merkel, die in verband met de vluchtelingencrisis sterk afhankelijk is van politieke samenwerking met Turkije, heeft tegenover premier Davutoglu al gezegd dat het gedicht „bewust kwetsend” was. Erdogan wordt er ondermeer in aangeduid als geitenneuker, homo en pedofiel.

In Duitse media wordt de kwestie gezien als test voor de vrijheid van satire. Topman Mathias Döpfner van uitgeverij Springer nam het zondag in Die Welt fel voor Böhmermann op. Zwichten voor Erdogan zou kruiperig zijn, ja zelfs, met een verwijzing naar de islam, „onderwerping”.

    • Juurd Eijsvoogel