Terreurgroep Brussel wilde eigenlijk aanslag plegen in Frankrijk

De terroristen zagen af van een aanslag in Frankrijk, omdat het onderzoek naar de aanslagplegers in een vergevorderd stadium was.

Belgische agenten in Etterbeek, Brussel.
Belgische agenten in Etterbeek, Brussel. Foto Thierry Charlier / AFP

De terreurgroep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Brussel op 22 maart was eigenlijk van plan een aanslag te plegen in Frankrijk. Daar zagen de terroristen vanaf, omdat het onderzoek naar de aanslagplegers in een vergevorderd stadium was. Dat meldt het Belgische federaal parket zondag.

De terreurgroep pleegde versneld een aanslag in Brussel, omdat politie en justitie de groep beter in het vizier kreeg. Na de arrestatie van Salah Abdeslam, die op 18 maart werd opgepakt en wordt beschouwd als de spil in de Parijse aanslagen van november, kozen de terroristen op het laatste moment voor Belgische doelwitten. Dat verklaarde de vrijdag opgepakte Mohamed Abrini tijdens zijn ondervraging, volgens De Standaard.

De informatie over de haast van de terroristen komt overeen met de audioboodschap die vorige week op de laptop van Ibrahim el-Bakraoui werd gevonden. In het geluidsfragment zou El-Bakraoui, die zich op vliegveld Zaventem opblies, zijn angst hebben uitgedrukt dat hij binnenkort zou worden opgepakt.

Abrini officieel verdacht

Daarnaast maakte het parket zondag bekend dat Abrini officieel wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en pogingen tot terroristische moorden.

Zaterdag bekende Abrini, een jeugdvriend van Abdeslam, dat hij ‘de man met het hoedje’ is op de camerabeelden op het vliegveld van Zaventem, die vlak na de aanslagen werden vrijgegeven.

Vrijdag pakte de Belgische politie vijf terreurverdachten op, van wie er twee zijn vrijgelaten. Osama K., Bilal E.M. en Hervé B.M zitten nog vast. Van Osama K. is inmiddels bekend dat hij aanwezig was bij de aanslag op het Brusselse metrostation Maalbeek, waarvoor hij onder meer de sporttassen zou hebben gekocht om de explosieven in te vervoeren.

Bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek op 22 maart kwamen 32 mensen om. In Parijs werden 130 mensen gedood door de terroristische aanslagen. Onderzoekers hebben nauwe banden gevonden tussen de twee terreurgroepen.

Het terreurnetwerk van de aanslagen in Parijs en Brussel, zover bekend:

Afbeelding NRC

Het terreurnetwerk van de aanslagen in Parijs en Brussel, zover bekend. Afbeelding NRC

    • Menno Sedee