Sanders wint in Wyoming, Cruz krijgt Colorado achter zich

Wyoming is qua kiesmannen de kleinste staat. Voor de Republikeinen komt een contested convention dichterbij.

Bernie Sanders tijdens een campagnebijeenkomst in Queens.
Bernie Sanders tijdens een campagnebijeenkomst in Queens. Foto Eric Thayer / AFP

Aan de zegereeks van Bernie Sanders is ook bij de voorverkiezingen in de staat Wyoming geen eind gekomen, maar veel had de senator uit Vermont er niet aan dat hij 56 procent van de stemmen kreeg. Ondanks zijn procentuele voorsprong, kregen zowel hij als zijn concurrent Hillary Clinton zeven kiesmannen achter zich. Daarmee staat het totaal van Clinton op 1.305 en van Sanders op 1.086. Er zijn 2.383 kiesmannen nodig voor de nominatie.

Wyoming is de staat die het minste aantal kiesmannen te vergeven heeft. Op 19 april staat de qua grootte veel belangrijkere voorverkiezing in de staat New York op het programma, waar 291 kiesmannen op het spel staan. Beide kandidaten waren dan ook niet in Wyoming, maar voerden campagne in New York. Sanders sprak op een community college in Queens, Clinton bleef in Brooklyn, waar het hoofdkwartier van haar campagneteam is. In de peilingen in New York heeft Hillary Clinton een ruime voorsprong.

Enige staat zonder voorverkiezing

Bij de Republikeinen wist Ted Cruz alle kiesmannen van Colorado achter zich te krijgen. Maar dat gebeurde niet, zoals in alle andere staten, tijdens openbare voorverkiezingen. Vanwege de kosten besloten Republikeinen in Colorado hun presidentskandidaat te kiezen op een staatsconventie. Voor de conventie waren er al een paar afzonderlijke voorverkiezingen in zeven congressional districts in de staat, waarbij 21 kiesmannen verdeeld werden.

Op de conventie werden de laatste dertien toegewezen, en allemaal gingen ze naar Cruz. Een door de Republikeinen gewenste contested convention komt daarmee dichterbij. Cruz heeft in totaal 516 kiesmannen verzameld, Trump 742. Als geen van de kandidaten voor de Republikeinse conventie in juli een meerderheid van 1.237 kiesmannen heeft, wordt tijdens de bijeenkomst in verschillende stemrondes bepaald wie de presidentskandidaat wordt.

Even leek het erop dat de Republikeinse partij zijn vreugde niet onder stoelen of banken kon steken toen deze tweet op het officiële account verscheen.
Cfp85dMW8AAQ4sz

Al snel werd de tweet weer verwijderd.

Twitter avatar cologop The Colorado GOP The last tweet was the result of unauthorized access to our account and in no way represents the opinion of the party. We are investigating.

Ted Cruz waarschuwde ondertussen voor een Republikeins electoraal “bloedbad” als Trump de nominatie zou krijgen. De Republikeinen zouden dan volgens Cruz weleens de meerderheid in het Congres kunnen verliezen.

    • Joram Bolle