OMG! Daar is mijn lievelingsvlogger!

YouTube-festival In Amsterdam kwamen duizenden jongeren naar een festival waarop ze populaire YouTubers ontmoetten. „Het is een totaal nieuwe wereld.”

De dochter van Wouter Muys had zelf een kalender gemaakt. Elke dag zette ze een kruisje, zo ging het aftellen tot het Veed-festival, een festijn in het teken van vloggers: jongeren die hun dagelijkse belevenissen delen in internetfilmpjes. Weken van tevoren was ze er al mee in de weer, zegt Muys. Ze kocht een cadeautje voor haar favoriete YouTuber, maakte zijn logo minutieus na op een briefje en plakte het op een chocoladereep. De vraag: of hij haar video’s vaak wilde liken, zoals hij al een keer eerder had gedaan.

Muys’ dochter is niet de enige die in de ban is van een zogenoemde YouTuber. Het Veed-festival, waarop de online-helden in het echt kunnen worden gezien, trok afgelopen zaterdag drieduizend bezoekers: vooral meiden tussen de 10 en 18 jaar.

De internetvideo’s, waarin schijnbaar ‘gewone’ jongeren hun dagelijkse belevenissen of tips delen op YouTube, hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. De onderwerpen van de filmpjes lopen ver uiteen: van oma moderne woorden laten zeggen, of grappen uithalen, tot het verhaal van een coming-out. Sommige kanalen hebben meer dan een miljoen volgers, nieuwe video’s worden vaak binnen een dag duizenden keren bekeken. Het is een lucratieve business: beroemde vloggers kunnen makkelijk leven van de advertentie-inkomsten die ze krijgen wanneer ze over bepaalde producten praten.

Al die gillende kinderen. Het is net zoals bij The Beatles.

Een vader op het YouTube-festival

Dit is de tweede editie van het festival. Er is nu meer aandacht voor de begeleiding van de grote mensenmassa – vorig jaar werd er nogal geduwd en getrokken. „Het is een totaal nieuwe wereld”, vertelt vader Muys. „Er is blijkbaar echt een nieuwe generatie die helemaal idolaat is van mensen die zich goed kunnen presenteren.”

Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam is de opstelling simpel: beneden staan de gillende meiden en de enkele jongen, boven op een soort hoog podium lopen de YouTubers rond. Er is een oorverdovend lawaai. „De huishoudbeurs is ook een gekkenhuis, maar dit heb ik nog nooit gezien”, zegt Ieke Jurgens, die met een tosti-foodtruck precies in het midden van het gedrom staat. „Maar het is ook wel schattig.”

‘Je ziet ze in het echt, dat is bijzonder’

Ook Marissa en Sanne (beiden rond de 14, uit Rotterdam) doen hard mee. „Je kijkt echt gewoon dagelijks video’s, maar nu zie je ze voor het eerst in het echt. Dat is heel bijzonder.”

Als YouTuber en twintiger Richard opeens langsloopt, beginnen ze zijn naam te schreeuwen. Ze springen, en zwaaien naar de jongen vijf meter hoger. Maar hij kijkt niet om. Sanne is not amused. „Hij negeerde me!” Gelukkig is er een paar seconden later weer een kans, en dan kijkt Richard wél naar de grote groep meiden beneden. „Hij zag ons!” Daarna verschijnen opeens een wat oudere man en vrouw op het podium, zichzelf filmend met een selfiestick. De zaal gaat weer plat. „Dat zijn de ouders van YouTuber Gio”, legt Sanne uit. „Die zijn ook een kanaal begonnen.”

Aan een picknicktafel vol met koffiebekertjes, in de hoek van de zaal, zitten ouders. Het is de enige rustige plek vanochtend. „Af en toe komt er gillend een kind hierheen om aan de ouders te vertellen wat er gebeurd is”, zegt Frank Schleipfenbauer. „Het is net zoals The Beatles in de jaren 60.” Hij was ook wel nieuwsgierig. „Nu snap ik iets beter waarom ze steeds op hun mobiel zitten en die filmpjes kijken.”

Inmiddels is even verderop het hoogtepunt van de dag begonnen: de signeersessies. De zwerm rent honderd meter over het terrein bij het Westerpark, en vormt dan opeens keurig een rij. In de eerste handtekeningenronde staat onder anderen Gio op het programma. Hij lijkt de andere YouTubers te verslaan in aandacht. Voortdurend willen meisjes selfies met hem maken.

Dan vliegt een meisje hem in de armen en laat vijftien seconden niet meer los. De 17-jarige Gio, toch gewend aan fans, weet nauwelijks wat hem overkomt. „Gaat het?”, vraagt hij tot twee keer toe beduusd. Hij slaat voorzichtig op haar rug. Maar de betraande ogen achter brillenglazen reageren niet.

    • Milo van Bokkum