Oekraïense premier Jatsenjoek treedt af

Het aftreden van Jatsenjoek moet een einde maken aan de maandenlange politieke crisis in Oekraïne.

Arseni Jatsenjoek op archiefbeeld uit februari.
Arseni Jatsenjoek op archiefbeeld uit februari. Foto: Efrem Lukatsky / AP Photo

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek treedt af, zodat de weg openligt voor het vormen van een nieuwe regering. Dat meldt persbureau Reuters. Jatsenjoek maakte zijn aftreden zondag bekend in een tv-toespraak, waarin hij zijn aftreden aan zijn politieke tegenstanders weet.

“Deze politieke crisis is kunstmatig in gang gebracht. Het verlangen om één persoon te vervangen heeft politici blind gemaakt en hun wil verlamd om echte verandering tot stand te brengen in hun land.”

De steun voor Jatsenjoek was gekelderd sinds de Maidan-protesten van 2013. Oorzaak is een diepgaand meningsverschil tussen de brede pro-Europese regeringscoalitie over de uitvoering van het door het Westen geëiste hervormingsbeleid. Het blok, dat bestond uit de partij van premier Jatsenjoek en die van president Porosjenko, viel daardoor uiteen. De hervormingen komen ondertussen maar moeizaam op gang en de armoede in het land neemt sterk toe.

In februari overleefde het kabinet van Jatsenjoek een motie van wantrouwen, waarop twee coalitiepartijen uit de regering stapten en er geen meerderheid meer was. Jatsesnjoek weigerde daarop af te treden. Door de constante politieke strijd tussen de partijen van Jatsenjoek en Porosjenko verlamde de regering steeds verder. Buitenlandse geldschieters verloren daardoor steeds meer het vertrouwen in de regering in Kiev.

Volodimir Groisman mogelijke opvolger

Jatsenjoeks opvolger wordt hoogstwaarschijnlijk Volodimir Groisman, de huidige parlementsvoorzitter. In een interview met NRC liet de fractievoorzitter namens de partij van president Porosjenko weten dat de pro-Europese partijen zich hebben verenigd achter Groisman. In zijn toespraak gaf vertrekkend premier Jatsenjoek aan dat hij Groisman zal steunen.

    • Sjoerd Klumpenaar