Keniaan Kipserem wint marathon Rotterdam

Ondanks het ideale weer kwam de nummer een niet in de buurt van het parcoursrecord.

Deelnemers aan de Marathon van Rotterdam lopen in ideale weersomstandigheden over de Erasmusbrug. Foto Robin Utrecht / ANP

Marius Kipserem heeft de 36ste editie van de marathon van Rotterdam gewonnen. In zonnige omstandigheden liep de Keniaan naar een tijd van 2.06’11″ op de Coolsingel. Achter hem volgde de Ethiopiër Solomon Deksisa in 2.06’22″. De Keniaan Goffrey Kirui werd derde op ruim een minuut (2.07’23″).

De tijd viel wat tegen, want ondanks de ideale omstandigheden kwam de nummer één niet in de buurt van het parcoursrecord van 2.04’27″ (2009). De marathon Rotterdam dreigt daarmee zijn aansluiting bij de snelste marathons van de wereld te verliezen. Vorig jaar rende de winnaar Abera Kuma naar 2.06’47″.

Kipserem behoorde niet tot de favorieten. De 28-jarige debutant verbeterde zijn persoonlijk record met bijna drie minuten. De Ethiopiërs Ayele Abshero en Tsegaye Kebede haakten allebei vroegtijdig af in de kopgroep. De Nederlander Koen Raymaekers moest wegens een blessure opgeven.

Dit jaar deden 17.500 deelnemers deed mee aan de marathon. Gedurende het hele weekend namen 41.000 lopers deel aan verschillende wedstrijden, een record.

Olympisch limiet

Koen Raymaekers, in 2009 en 2010 winnaar van de Nederlandse marathon, heeft moeten opgeven bij de marathon van Rotterdam. Na 32 kilometer werd zijn kuitblessure hem te veel. Raymaekers hoopte zich zondag te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, deze zomer. Daarvoor had hij onder de twee uur en elf minuten moeten lopen. Zijn persoonlijke record is 2.10’35″.

De Nederlandse topatleet Michel Butter kon niet starten wegens een blessure. Hij hoopt nu via een officieuze weg de Spelen te bereiken, meldt NOS. Door een sterk optreden bij de halve marathon tijdens de EK begin juni, kan sportkoepel NOC*NSF hem wellicht een ticket gunnen. Afgelopen najaar liep Butter nog acht seconden te langzaam voor een directe plaatsing.

Vrouwen

Bij de vrouwen won de Ethiopische Leterbrhan Gebreslasea. Lange tijd liep haar landgenote Sutume Asefa Kebede alleen voorop, maar zij werd in de laatste kilometers ingehaald. De 25-jarige Gebreslasea finishte in 2.26’15″, ruim boven het parcoursrecord van 2.18’58″ (2012). Gebreslasea kwam vrijwel gelijktijdig over de finish met de beste Nederlandse man. Jeroen van Damme eindigde op de 58ste plaats in 2.26’18″.

    • Menno Sedee