Annie M.G. Schmidtprijs voor beste theaterlied voor Jan Rot

Rot won de prijs voor beste theaterlied van het afgelopen seizoen met zijn lied ‘Stel dat het zou kunnen…’

Winnaar Jan Rot met de Annie M.G. Schmidtprijs.
Winnaar Jan Rot met de Annie M.G. Schmidtprijs. Foto Mike Breeuwer

Jan Rot heeft de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste theaterlied van het afgelopen seizoen. Rot werd met zijn lied ‘Stel dat het zou kunnen…’ verkozen uit zes genomineerden.

De 24e editie van de prijs vond plaats in het Amsterdamse Bellevue-theater. Daar brachten de zes finalisten hun lied nog eenmaal ten gehore, waarna een jury de winnaar aanwees. De prijs bestaat naast een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt ook een geldbedrag van 3.500 euro.

Wat vonden onze recensenten van het liedje?

Onze theaterrecensenten Ron Rijghard en Henk van Gelder bespraken de zes genomineerde liedjes. Het nummer van Jan Rot overtuigde hen niet.

Henk van Gelder:

„Half pratend, half zingend zoekt Jan Rot antwoord op een vraag die een favoriet gezelschapsspelletje is: met wie – dood of levend – zou je nog wel eens een avondje aan tafel willen zitten? Rot loopt de grote namen langs, van Pavarotti tot Elvis (‘dat ie even voor je zingt’), maar komt tot dit antwoord: ‘Nee, geef me maar een uurtje met m’n eigen moeder’. Jammer dat die conclusie, in tegenstelling tot de onderkoelde coupletjes, opeens zo veel vocale pathetiek meekrijgt. Ik heb me wel laten charmeren door Rots weemoedige overwegingen, maar die refreinen zijn me net iets te huilerig. Wel een lekker deuntje, trouwens.”

Ron Rijghard:

„Wat een kitscherige smartlap. Rot wenst zich nog een uurtje met zijn overleden ‘moe-oeder’. Voor die wens ben ik best gevoelig, maar als de prijs is dat ik dit nummer moet uitzitten, twijfel ik toch. Sorry mam.”

De prijs wordt sinds 1992 uitgereikt, maar dit jaar waren er voor het eerst genomineerden. Ze moeten zichtbaar maken hoe rijk en breed het aanbod van theaterliedjes is. De andere genomineerden waren Jan Beuving en Daan van Eijk (Meisje), Matroesjka (#Imalive), Louise Korthals (Kruisje), Kiki Schippers (Guus) en Joost Spijkers (Alle seizoenen).

    • Sam de Voogt