Australiër Hayman wint Parijs-Roubaix

De relatief onbekende Mathew Hayman van de Orica-GreenEdgeploeg klopte in de sprint Tom Boonen en Ian Stannard.

Mathew Hayman (rechts) wint Parijs-Roubaix voor Tom Boonen (links) en Ian Stannard (midden).
Mathew Hayman (rechts) wint Parijs-Roubaix voor Tom Boonen (links) en Ian Stannard (midden). Foto Kenzo Tribouillard/AFP

De Australische wielrenner Mathew Hayman heeft de wielerklassieker Parijs-Roubaix gewonnen. Na 257 kilometer koers en bijna 60 kilometer kasseienstroken arriveerde een kopgroep van vijf renners op de wielerbaan van Roubaix. Daar was de 37-jarige Hayman, die rijdt voor de Orica-GreenEdgeploeg, in de sprint Tom Boonen en Ian Stannard net te snel af.

Op zo’n zeventig kilometer van de finish vormde zich een kopgroep van vijftien man met daarin onder meer Hayman en favorieten Boonen en Sepp Vanmarcke. Daarachter zat een grotere groep met andere kanshebbers zoals wereldkampioen Sagan, Fabian Cancellara en oud-winnaar Niki Terpstra. Cancellara maakte zichzelf echter kansloos voor de overwinning door op de kasseien onderuit te schuiven. Daarbij nam hij onder meer Terpstra mee, die na zijn val voor de zekerheid naar het ziekenhuis moest met een knieblessure. Sagan wist de gevallen renners ternauwernood te ontwijken, maar ook hij wist niet meer bij de kopgroep te komen.

Twitter avatar Etixx_QuickStep Etixx - Quick-Step Unfortunately, @NikiTerpstra is at the hospital after his crash on Mons-en-Pevele. We’ll keep you posted. #ParisRoubaix

Daarvoor dunde de kopgroep langzaam uit tot de Belg Tom Boonen, de Noor Edvald Boasson Hagen, de Brit Ian Stannard, de Belg Sep Vanmarcke en de Australiër Mathew Hayman overbleven. Op zo’n 16 kilometer voor de streep probeerde de Belg Vanmarcke, uitkomend voor de Nederlandse Lotto-Jumboploeg, nog in zijn eentje te ontsnappen, maar hij werd weer bijgehaald. Daarop volgde een tumultueuze finale, waarin de een na de ander probeerde weg te rijden, die uiteindelijk ontaarde in de sprint.

    • Sam de Voogt