Aantal tijgers in het wild groeit weer

Het is voor het eerst in honderd jaar dat het aantal tijgers in het wild weer is gegroeid.

Een van de Sumatraanse tijgertweeling in Burgers' Zoo in Arnhem. Foto: Koen van Weel / ANP

Het aantal tijgers dat in het wild leeft is in de afgelopen zes jaar met een vijfde toegenomen. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) zondag in een verklaring.

Er leven momenteel zo’n 3.890 tijgers in het wild. Het is voor het eerst in honderd jaar dat de tijgerpopulatie niet is afgenomen, maar is gegroeid, zo zei WWF-president Robert Carter:

“We zien al jarenlang een afname van het aantal tijgers in het wild en droomden ervan om die trend in de andere richting te duwen. In een zee van slecht milieunieuws, zien we nu een toename in de wereldwijde tijgerpopulatie voor het eerst in honderd jaar. Dit is iets groots.”

De schatting is volgens het WWF een minimum - niet alle landen waar tijgers voorkomen hebben op tijd hun cijfers aangeleverd.

Grote groei zichtbaar in India

Het was al bekend dat het leeuwendeel van de geregistreerde groei plaatsvond in India - daar groeide de populatie in zes jaar tijd met vijfhonderd dieren. Ook in Nepal nam het aantal tijgers flink toe.

Het tellen van de dieren blijkt een behoorlijke klus te zijn. Het WWF ontwikkelde een speciale telmethode waarmee regeringen van landen waar tijgers leven, het aantal dieren kunnen schatten.

De bekendmaking valt samen met de start van een wereldwijde tijgertop in de Indiase hoofdstad Delhi, die is gericht op het beschermen van tijgers. De laatste keer dat er zo’n top werd georganiseerd was in 2010. Toen werd in Rusland als doel gesteld om het aantal tijgers in het wild (toen 3.200) in 2022 te hebben verdubbeld.

    • Sjoerd Klumpenaar