Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Heel Italië Bakt

Wat kun je toch lekker eten in Italië. Op vakantie in Rome, nu twee weken terug, was het telkens weer uitkijken naar etenstijd, wanneer de lekkerste pizza’s, pasta’s, gegrilde inktvis of gebakken artisjok op tafel kwamen. Vaak werd de lunch of het diner daarna nog even afgetopt met het schepijs van de oudste ijscoman van Rome.

Een voor mij minder bekend fenomeen was het Italiaanse ontbijt. De sterke shotjes espresso, liefst staand aan de bar gedronken, werden in de ochtend steeds gecombineerd met zoetigheden als een gevuld croissantje, koekjes of cake. Een fijne manier om de dag te beginnen, en dat zal Sarena Solari, de winnares van de laatste editie van Heel Holland Bakt, met me eens zijn. Als onderdeel van de hoofdprijs mocht Solari een kookboek schrijven. Dat werd Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari.

Solari is geboren in Italië en kwam op haar zesde naar Nederland. Desondanks is haar voorkeur voor de Italiaanse keuken nooit verdwenen. Haar Italiaanse grootmoeder is haar grootste inspiratiebron. Het boek staat dan ook vol met oma’s recepten, afgewisseld met Italiaanse klassiekers. Uiteraard schrijft ze ook over de taarten en andere baksels waarmee Solari het bakprogramma won, zoals de ‘1001-nacht-taart’ uit de finale. Nu ben ik geen vaste kijker van Heel Holland Bakt, maar volgens mij is Solari een vrolijke, spontane Italiaanse dame. Haar boek is net zo. Felle, opvallende foto’s en kleuren wisselen speelse typografie af. Alle recepten, die variëren van kort en simpel tot pagina’s lang en uitdagend, worden aangeduid met een Italiaanse naam.

Toch mist er iets. Misschien ben ik verwend door alle verhalen en achterliggende ideeën waarmee kookboeken worden uitgebracht, maar dit boek is wel erg oppervlakkig. Korte inleiding en bakken maar. Alsof het snel uitgebracht moest worden om nog mee te kunnen liften op het succes van Heel Holland Bakt. Niet nodig volgens mij, want de laatste finale werd bekeken door 2,8 miljoen mensen en een nieuw seizoen is al weer aangekondigd. Aan de andere kant: wie niet van poespas houdt zal dit boek kunnen waarderen.

Recepten van vier volle pagina’s, zoals bij de karameltaart uit het programma, zijn wel wat te lang voor deze rubriek. Wij pakken deze week enkele eenvoudige recepten.

    • Sam de Voogt