Cameron openbaart belastingaangiftes na offshore-ophef

De vrijgegeven documenten werpen nieuwe vragen op. Ontdook Cameron erfbelasting?

David Cameron tijdens een partijbijeenkomst op zaterdag.
David Cameron tijdens een partijbijeenkomst op zaterdag. Foto Kerry Davies/ AFP

De Britse premier Cameron heeft een samenvatting van al zijn belastingaangiftes vanaf 2009 openbaar gemaakt. Dat deed hij in een poging aan te tonen niets meer te verbergen te hebben nadat de naam van zijn vader opdook in de Panama Papers en Cameron niet gelijk open was over zijn betrokkenheid bij een offshorefonds van zijn vader.

The Guardian schrijft dat uit de aangiftes blijkt dat zijn moeder hem in 2011 na het overlijden van zijn vader twee keer 100.000 pond overmaakte. Daarmee zou voorkomen zijn dat Cameron 80.000 pond erfbelasting moest betalen.

Tot een schenking van 325.000 pond hoeft er geen erfbelasting betaald te worden, als dat bedrag minstens zeven jaar voor het overlijden van de schenker is overgemaakt. Cameron kreeg een erfenis van 300.000 pond toen zijn vader overleed. Een aantal jaar eerder zou het ouderlijk huis zijn overgeschreven op de naam van een broer van Cameron. Volgens de woordvoerders van de premier zijn de twee betalingen van 100.000 pond het deel dat David Cameron daarvan tegoed had.

Premiersambitie

Dat er naar manieren gezocht wordt om kinderen minder belasting over een erfenis te laten betalen, is niet ongebruikelijk, zegt onze correspondent Titia Ketelaar. Maar door het bedrag waar het hier om gaat, zal het imago van Cameron als rijkeluiszoon nogmaals bevestigd worden. Een mogelijk positieve uitkomst voor Cameron van de openbaarmaking is dat ook een aantal van zijn politieke tegenstanders hun gegevens nu moeten publiceren, verwacht Ketelaar:

“Hoewel hij de krantenkoppen niet plezierig zal vinden, heeft Cameron de touwtjes in eigen hand. Iedere politicus met kritiek, iedere opvolger, iedereen met ambitie premier te worden (denk Boris Johnson, burgemeester van Londen, en minister van Financiën George Osborne – beiden niet onbemiddeld) zal zijn belastingaangifte nu moeten openbaren. En bij iedereen zal er nieuws uit komen. Oppositieleider Jeremy Corbyn kondigde al aan dat ook hij zal laten zien wat hij verdient.”

Aftrekpost

Uit de documenten blijkt onder meer ook dat Cameron geen gebruik maakt van een aftrekpost van 20.000 pond waar premiers recht op hebben. Dat heeft hij alleen het eerste jaar dat hij op 10 Downing Street woonde gedaan.

Over waarom Cameron eerder niet open is geweest toen zijn naam opdook in de Panama Papers zei hij zaterdag:

“Ik was uiteraard erg boos over wat mensen zeiden over mijn vader. Ik hou van mijn vader, ik mis hem elke dag. Het was een geweldige vader en ik ben trots op alles wat hij gedaan heeft. Maar dat mag het beeld niet vertroebelen van wat ik gedaan heb.”

Blairmore

Ian Cameron, de vader van de premier, zette in de jaren tachtig investeringsfonds Blairmore op. In 2010 verhuisde het naar Ierland, maar tot die tijd werd er in het Verenigd Koninkrijk geen belasting betaald, hoewel dat niet illegaal is. Het fonds beheerde tientallen miljoenen ponden van rijke families.

David Cameron reageerde eerst door te zeggen dat het een privézaak betreft. Daarna zei hij nooit geprofiteerd te hebben of te zullen profiteren van het feit dat hij aandelen in het fonds heeft gehad. Pas dagen na de onthulling maakte Cameron schoon schip. In een interview met ITV gaf hij toe voor ruim 12.000 pond aandelen te hebben gekocht in 1997 en die voor 31.500 pond te hebben verkocht toen hij premier werd in 2010.