Feyenoord te sterk voor Twente, AZ verliest in Heerenveen

Er stonden zondag vier wedstrijden op het programma in de Eredivisie. Lees de verslagen hier.

Foto: ANP

Feyenoord heeft zondag in Enschede de zesde competitiezege op rij geboekt. De Rotterdamse ploeg versloeg FC Twente in eigen huis met 1-0. Het doelpunt kwam op naam van Michiel Kramer.

Feyenoord kwam vaster op de derde plaats, met nu zes punten meer dan de nieuwe nummer vier FC Utrecht. FC Twente kreeg afgelopen maandag van de licentiecommissie van de KNVB drie punten in mindering opgelegd vanwege onder meer het intrekken van de jaarrekening over 2014-2015.

De Tukkers zakten door de bestuurlijke maatregel van de tiende naar de dertiende plaats. Die veilige positie is vooralsnog niet in gevaar. FC Twente staat nog altijd tien punten boven de degradatiestreep.

Pijnlijk verlies AZ

AZ heeft zondag een gevoelige nederlaag geïncasseerd bij sc Heerenveen. De Alkmaarders, die vol vertrouwen naar Friesland waren gereisd in de strijd voor een goede uitgangspositie richting Europees voetbal, wisten geen indruk te maken tegen de ploeg van trainer Foppe de Haan. Heerenveen rekent nergens meer op, kon daarom vrijuit spelen en vermaakte het niet al te verwende publiek: 4-2.

AZ nam het initiatief in Heerenveen maar kreeg binnen tien minuten de eerste treffer tegen. Ron Vlaar, die juist was teruggekeerd in de basis na een blessure, was ongelukkig bij een harde voorzet van Stefano Marzo. De AZ-verdediger raakte de voorzet en trof het eigen doel. Vlaar zag er nog een paar keer niet goed uit, maar Heerenveen profiteerde niet.

Van den Berg

De terugkeer van Joey van den Berg, na drie wedstrijden schorsing, was zondag een stuk succesvoller. Van den Berg kreeg in het elftal van De Haan zijn plek terug achter de spits en wist in de tweede helft alsnog de voorsprong van Heerenveen te verdubbelen. De middenvelder kon uithalen en zijn afstandsschot vloog prachtig in de linkerhoek van het doel achter doelman Sergio Rochet.

Heerenveen had moeite om het duel definitief op slot te gooien. Dabney dos Santos bracht de spanning even terug. Invaller Henk Veerman kreeg tien minuten voor tijd een vrije kans om toe te slaan voor Heerenveen maar schoot naast. In een identieke situatie drie minuten later was Arber Zeneli wel trefzeker. Door een doelpunt van Luciano Slagveer liep de thuisploeg nog verder uit. AZ-spits Vincent Janssen kon in de slotminuut niet meer gelukkig worden van zijn 21e competitiedoelpunt dit seizoen.

AZ is door de nederlaag de vierde plek in de eredivisie kwijtgeraakt.

NEC ten onder tegen FC Utrecht

Die vierde plek ging dus naar FC Utrecht, dat zondag de thuiswedstrijd tegen NEC wist te winnen. De equipe was voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor de Nijmegenaren, die op de negende plaats staan.

Nacer Barazite bewees zijn waarde voor Utrecht. De invaller kopte de 2-1 binnen en gaf de assist bij de 3-1 van Sébastien Haller. Ruud Boymans had de thuisploeg al na drie minuten op voorsprong gezet. Vlak voor rust maakte Todd Kane gelijk. NEC beëindigde het duel met tien man, omdat Wojciech Golla vlak voor tijd uit het veld werd gestuurd.

Met doelpuntenmaker Barazite staat dit weekend een interview in NRC, waarin hij over mental coaching spreekt.

FC Groningen voorkomt stunt De Graafschap

FC Groningen heeft zondag in eigen huis met 3-1 gewonnen van De Graafschap. De degradatiekandidaat kwam al snel in de wedstrijd op voorsprong via Cas Peters, maar nog voor rust schoot Rasmus Lindgren uit een vrije trap raak. Hedwiges Maduro en Oussama Idrissi beslisten na rust het duel in het voordeel van de thuisploeg.

Groningen had in eigen huis wel het balbezit, maar deed daar veel te weinig mee. De thuisploeg leek nauwelijks geïnspireerd en dat De Graafschap in de achtste minuut op voorsprong kwam, was weliswaar verrassend, maar niet geheel onverdiend. De Doetinchemmers waren al enkele keren opgedoken voor het doel van Groningen-sluitpost Sergio Padt. De treffer van Peters was een schot uit de tweede lijn waar Padt wel aan zat, maar dat hij niet kon keren.

Na de 1-0 bleef De Graafschap gevaarlijker. De bezoekers kregen de bal echter niet nogmaals achter Padt. Een van de spaarzame aanvallen van Groningen leidde vervolgens tot een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Rasmus Lindgren krulde de bal de korte hoek in terwijl De Graafschap-goalie Hidde Jurjus aan de grond genageld stond.

In de tweede helft gingen beide ploegen voor de winst. Voor het publiek in de Euroborg leverde dat meer spektakel op met kansen aan beide kanten. Die van Groningen waren talrijker en een kwartier voor tijd kopte Hedwiges Maduro raak na een voorzet van Idrissi aan de rechterkant. Via de lat en de rug van Jurjus verdween de bal over de doellijn. Invaller Idrissi schoot even later fraai raak na een rush van de rechterkant en besliste de wedstrijd definitief.

Door de nederlaag houdt De Graafschap een punt voorsprong op nummer laatst SC Cambuur, dat zaterdag van Ajax verloor. Groningen blijft tiende met evenveel punten als nummer elf sc Heerenveen.

(ANP)