Amerikaanse marineofficier beschuldigd van spionage

De in Taiwan geboren officier, die later tot Amerikaan is genaturaliseerd, zou geheime informatie hebben doorgespeeld aan China en Taiwan.

Een Amerikaans marineschip tijdens een oefening voor de kust van Bahrein.
Een Amerikaans marineschip tijdens een oefening voor de kust van Bahrein. Foto Mahoammed Al-Shaikh/AFP

Een Amerikaanse marineofficier is in staat van beschuldiging gesteld voor het verstrekken van geheime informatie aan China. De in Taiwan geboren Edward C. Lin wordt verdacht van twee specifieke gevallen van spionage en nog eens drie pogingen daartoe.

Verder wordt Lin, die is genaturaliseerd tot Amerikaan, aangeklaagd voor het inhuren van een prostitué, meldt The Washington Post. Volgens de Amerikaanse marine werkte Lin bij het hoofdkantoor van de Patrol and Reconnaissance Group, een inlichtingendienst die verkenningsvluchten van spionagevliegtuigen overziet.

De zaak is zo geheim dat de marine in eerste instantie alleen naar buiten bracht dat er iemand in staat van beschuldiging was gesteld. Amerikaanse media ontdekten dat het om Lin zou gaan. Hij moet aanstaande vrijdag voorkomen in een eerste hoorzitting.

De relatie tussen Amerika en China is niet bepaald goed, mede door de situatie in de Zuid-Chinese Zee waar China territorium probeert te claimen. Amerikaanse marineschepen patrouilleren steeds frequenter dicht bij de eilanden en riffen waarop Chinese installaties staan om China. China, op zijn beurt, is niet onder de indruk van het machtsvertoon en heeft een flinke verhoging van het defensiebudget aangekondigd.

    • Sam de Voogt