‘Zwangerschapsproblemen bij werknemers DuPont-fabriek’

Volgens EenVandaag kregen medewerkers opvallend vaak miskramen en doodgeboren kinderen.

Exterieur van chemieconcern DuPont in Dordrecht.
Exterieur van chemieconcern DuPont in Dordrecht. Foto: Robert Vos / ANP

Vrouwelijke werknemers in de lycrafabriek van chemieconcern DuPont in Dordrecht hebben ernstige zwangerschapsproblemen ondervonden door het werken met giftige stoffen. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Het zou gaan om opvallend veel gevallen van miskramen, baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen. Het programma spreekt van drieëndertig vrouwen met zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen. De vrouwen zouden niet goed zijn beschermd tegen de giftige stoffen in de fabriek.

Dimethylacetamide

Dimethylacetamide, of DMAC, wordt gezien als een belangrijke veroorzaker van de problemen. Het giftige DMAC is nodig voor de productie van lycra, een elastische stof die wordt verwerkt in onder meer kleding. Jarenlang zouden werknemers in de DuPont-fabriek de stof onbeschermd hebben aangeraakt.

In een reactie tegenover EenVandaag zegt het bedrijf nooit op de hoogte te zijn gebracht van gezondheidsklachten bij oud-medewerkers en dat voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen om mensen veilig te laten werken.

DuPont kreeg eerder al kritiek omdat het bij de productie van teflon voor onder andere anti-aanbaklagen in pannen gebruik maakte van C8. Later werd deze stof aangemerkt als Zeer Zorgwekkende Stof omdat het schadelijk kan zijn voor de lever. In 2012 stopte het concern met het gebruiken van C8.

Uitgebreid onderzoek

Donderdag kondigde staatssecretaris Sharon Dijksma een uitgebreid bloedonderzoek aan voor omwonenden van de omstreden DuPont-fabriek. Hiermee werd een eerdere aanbeveling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgevolgd.

Het RIVM stelde in een recente schatting dat in het slechtste geval bij omwonenden waardes van 10 microgram per liter bloed zouden voorkomen. Dat was meer dan toelaatbaar. In het ergste geval kunnen omwonenden 25 jaar lang blootgesteld zijn aan te hoge waarden.

    • Etienne Verschuren