Colombiaanse klimmer Henao rijdt Kelderman uit leiderstrui

foto afp
foto afp

De Colombiaanse wielrenner Sergio Henao is de nieuwe leider in de Ronde van Baskenland. De klimmer van Sky ontsnapte samen met de Spanjaard Alberto Contador op de slotklim van de koninginnenrit uit de groep met favorieten. Wilco Kelderman, die donderdag de leiderstrui veroverde, kon niet volgen.

De vijfde etappe ging van Orio naar Eibar, waar de finish lag bovenop de Alto de Arrate. De rit werd gewonnen door de Italiaan Diego Rosa. De renner van Astana hield na een solo van meer dan 100 kilometer een voorsprong van ruim drie minuten over op de streep. Rosa vierde de grootste overwinning uit zijn loopbaan door vlak voor de finish af te te stappen en met het rijwiel boven zijn hoofd over de streep te lopen.

Achter Rosa was Henao, vorig jaar tweede in de Ronde van Baskenland, de beste van de klassementsmannen. Hij moet in de afsluitende tijdrit van zaterdag nog wel oppassen voor de achtervolgers. Contador staat slechts zes seconden achter de Colombiaan en ook Thibaut Pinot (tien seconden) en Joaquim Rodríguez (twaalf seconden) hebben nog uitzicht op de eindzege.

Kelderman verloor veel terrein en staat nu achtste in het klassement, op 1,07 minuut van Henao. De Nederlands kampioen tijdrijden moet echter in staat worden geacht nog tijd goed te maken op zaterdag.

Vrouwen

Chantal Blaak heeft de leiding behouden in de Energiewacht Tour. De Nederlandse finishte in Stadskanaal niet bij de besten, maar was wel snel genoeg om de leiding in het algemeen klassement te behouden. De ritwinst ging naar de Amerikaanse Allie Dragoo. (ANP)