Nederland niet naar de Spelen na verloren strafworpenserie

Bondscoach Robin van Galen schatte de kansen dat zijn waterpolomannen de Spelen van Rio zouden halen nooit hoger in dan zo’n 25 procent. Maar de manier waarop Nederland vrijdagavond in Triëst misgreep naar het felbegeerde ticket, zal de ploeg nog jaren heugen.

Frankrijk won de cruciale kwartfinale op het olympisch kwalificatietoernooi na strafworpen, nadat Nederland vrijwel de hele wedstrijd had gedomineerd. Nederland presteerde in Triëst een week lang zo knap voor zo’n jonge ploeg, dat het zichzelf had moeten belonen tegen de Fransen.

Het betekende, voorlopig, een dramatisch einde van de reis voor de ploeg van Van Galen. Hij gaat zich nu volledig richten op de Spelen van Tokio (2020).

Maar de kansen waren er, vrijdagavond in Noord-Italië. Volop zelfs. Een uitstekende opening, met mooie treffers van Luuk Gielen, bracht Nederland vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding, met één of twee doelpunten verschil. Het enige verwijt dat de ploeg zichzelf kon maken was dat het niet verder afstand had genomen van de tegenstander.

De Nederlandse ploeg was tot op het bot gemotiveerd om de Fransen te verslaan in hun onderlinge strijd om het ticket naar Rio. Een dag eerder, donderdag, had Frankrijk met opzet verloren van Canada (13-5) om grootmacht Spanje te ontlopen in de kwartfinale. „Ze willen tegen ons spelen?”, lachte Van Galen na die wanvertoning. „Dan kunnen ze ons krijgen.”

Uiteindelijk kregen de Fransen toch gelijk. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd kwamen ze voor het eerst gelijk (7-7) en een minuut later zelfs op voorsprong (7-8). Nederland sleepte er nog een serie strafballen uit, maar daarin maakte de ploeg één fout te veel.

De laatste keer dat de Nederlandse mannen zich wisten te plaatsen voor de Spelen was in 2000 in Sydney.

Ook de Nederlandse vrouwen gaan niet naar Rio. Zij verspeelden de afgelopen maanden twee keer een ticket: eerst in de EK-finale in Belgrado, daarna op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda. Ook in 2012 (Londen) was de kampioen van Beijing (2008) er niet bij.

    • Rob Schoof