Vragen stellen aan een 92-jarige Auschwitz-overlevende

Henry Flescher wilde via internetforum Reddit mensen vertellen over de Holocaust.

Henry Flescher tijdens een interview met de USC Shoah Foundation. Foto: screenshot YouTube

De Amerikaanse president Barack Obama en Microsoft-oprichter Bill Gates beantwoordden via internetforum Reddit al eens prangende vragen van nieuwsgierige redditors, maar afgelopen week deed een persoon mee met een wel heel bijzonder verhaal: de 92-jarige Henry Flescher overleefde zeven concentratiekampen, waaronder Auschwitz.

Reddit biedt gebruikers de mogelijkheid vragen te stellen in een zogenaamde AMA (Ask Me Anything). Experts kunnen op die manier hun kennis delen. Flescher, geboren in Wenen op 14 maart 1924 en momenteel woonachtig in Florida, wilde door mee te doen met de vraag- en antwoordsessie mensen wat leren over de Holocaust. Hij introduceerde zichzelf zo:

“Ik ben een Holocaust-overlevende die net 92 geworden is. Ik heb een tattoo op mijn arm van Auschwitz en heb in drie jaar tijd zeven concentratiekampen overleefd, waaronder Blechhammer, Gross-Rosen en Buchenwald en sindsdien ten volle van het leven genoten.”

Dit zijn enkele vragen en antwoorden uit de aangrijpende sessie:

Vraag: “Heeft u films gezien over de Holocaust, of zou dat voor u te moeilijk zijn?”

Antwoord: “Ik heb de meeste gezien. Ik vind het niet moeilijk ernaar te kijken omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik heb het allemaal gezien.”

Vraag: “Ik ben docent geschiedenis en Engels. Wat zou u alle docenten willen meegeven als ze de Holocaust aan hun leerlingen uitleggen?”

Antwoord: “Ze moeten het verhaal vertellen zoals het gebeurd is. Je kunt je hoofd niet afwenden van de geschiedenis zijn barbaarsheid. We leren meestal over geschiedenis uit boeken, maar dit is allemaal in mijn leven gebeurd, ik was er getuige van, en ik ben vandaag nog steeds in leven om het er over te hebben. Binnenkort zullen er geen overlevenden meer zijn. Als dat gebeurt, zullen sceptici helaas in beeld komen. Daarom moeten we iedereen onderwijzen over wat er echt gebeurd is.”

Vraag: “Hoe voelde het moment van bevrijding?”

Antwoord: “Ik begreep het niet. Ik zat in een volgende dodenmars van Altenburg naar Waldenburg. Het lukt me er tussenuit te glippen en me te verstoppen in een kippenhok. Op dat moment naderde het Amerikaanse konvooi. Ik zag een Amerikaanse tank en een Amerikaanse militair en dacht dat hij me ging doden, omdat ik het uniform niet kende. Ik was erg ziek toen ik werd bevrijd en kon nauwelijks eten, praten of lopen.”

    • Etienne Verschuren