Supermarkten overtreden regels kindermarketing

De Reclame Code Commissie heeft zestien supermarkten berispt voor het schenden van regels rond kindermarketing.

Zestien supermarkten en zeven voedselproducenten overtreden de regels voor kindermarketing. Dat meldt de voedselwaakhond Foodwatch op basis van de uitkomst van een aantal zaken die zijn aangespannen bij de Reclame Code Commissie (RCC).

Het gaat onder meer om de supermarkten Plus, Coop, Emté, Nettorama en Spar.

De procedure draait om een aantal advertenties in het jeugdblad Tsjakka, dat wordt verspreid onder bezoekers van de zestien supermarkten. In het magazine maakten producenten als Wrigley Austria (Skittles) en Banketgroep (Kanjers stroopwafels) volgens Foodwatch reclame voor koekjes, snoep, chocoladerepen en hagelslag met te veel vet en suiker. De voedselwaakhond stapte daarop samen met de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding (een vereniging van gezondheidsorganisaties en wetenschappers) naar de RCC.

De Commissie stelt dat er in meerdere gevallen sprake is van sluikreclame en reclame voor producten die de aanbevolen hoeveelheid aan vetten en suikers overschrijden voor kinderen tussen zeven en dertien jaar.

Aan de uitspraak zijn geen sancties verbonden. „Er is enkel vastgesteld dat de regels zijn overtreden, maar daar blijft het helaas ook bij”, zegt een woordvoerder van Foodwatch. „Het gaat om zaken waarin het afgelopen half jaar uitspraak is gedaan. De Reclame Code Commissie publiceert deze helaas niet zelf.”

De supermarkten zelf kunnen nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Het is niet de eerste keer dat producenten berispt worden vanwege het schenden van regels omtrent kindermarketing. Afgelopen najaar concludeerde de RCC dat de supermarkt Hoogvliet een vakantieboek uitgaf met daarin reclame voor producten die meer suiker, vet of zout bevatten dan toegestaan voor kinderen tussen zeven en dertien jaar oud.