Gemeenten gebruiken ‘sleutelpersonen’ moslimgemeenschap als informant

Sleutelpersonen binnen de moslimgemeenschap worden door lokale overheden ingezet om informatie te verzamelen over potentieel radicale jongeren. Een aantal sleutelpersonen voelt zich daar onprettig bij, omdat dit hun vertrouwenspositie in de gemeenschap ondermijnt.

Honderden imams, islamitische vrijwilligers, jongerenwerkers en docenten zijn het afgelopen jaar getraind door gemeenten in het herkennen van radicalisering om de moslimgemeenschap ‘weerbaarder’ te maken tegen extremisme. In de praktijk gebeurt het echter dat gemeenten en politie deze sleutelpersonen uithoren over mogelijk radicale jongeren. Sleutelpersonen in Rotterdam geven aan dat zij door ambtenaren worden ondervraagd over namen, leeftijden en radicale uitingen van specifieke jongeren. Den Haag en Utrecht stellen dat ook zij de boegbeelden hiervoor soms gebruiken. De informatie kan, bij serieuze zorgen, belanden bij de politie. Sommige sleutelpersonen voelen zich hierdoor in verlegenheid gebracht, omdat zij niet willen fungeren als informant. „Dat zie ik niet als mijn werk. Als iemand te horen krijgt dat ik een melding heb gedaan, vertrouwt niemand je meer”, zegt een van hen tegen NRC.

    • Andreas Kouwenhoven