Politie pakt laatste verdachte ‘Parijs’

De Belgische politie arresteerde Mohamed Abrini. Is hij de 'man met het hoedje’ van Zaventem?

Beeld van video: arrestatie vrijdag van man in Brusselse gemeente Anderlecht. Het zou gaan om Mohamed Abrini, verdachte van aanslagen in Parijs en mogelijk de ‘man met het hoedje’ op Zaventem. Foto Sebastian Kamran/AP

In de Brusselse gemeente Anderlecht is vrijdagochtend Mohamed Abrini gearresteerd: de laatste man die gezocht werd in verband met de aanslagen in Parijs. Dat heeft het federale parket in Brussel gisteravond bevestigd. Samen met Abrini werden nog twee andere personen gearresteerd van wie de identiteit niet werd vrijgegeven.

Het parket wilde niet zeggen of Abrini de 'man met het hoedje' is die op 22 maart wegvluchtte van de luchthaven Zaventem, nadat zijn bom niet was afgegaan. Daarover werd vrijdag druk gespeculeerd in de Belgische media.

Daags voor de arrestatie van Abrini had het parket nieuwe beelden en een videosimulatie van de ‘man met het hoedje’ vrijgegeven. Het vermoeden was dat een tip van het publiek tot Abrini's arrestatie had geleid. Er is verder onderzoek nodig om die link te bewijzen, zegt het parket.

Ook vrijdag werd Osama K. gearresteerd in Laken (Brussel) in het gezelschap van een andere man die geïdentificeerd werd als Hervé B.M. Het parket onderzoekt of Osama K. de man is die kort voor de aanslag in metrostation Maalbeek werd gezien in een ander metrostation, Pétillon, in het gezelschap van kamikaze Khalid El-Bakraoui.

Ook zou Osama K. in het Brusselse winkelcentrum City 2 de sporttassen hebben gekocht die hebben gediend voor de aanslagen. Die aankoop werd vastgelegd door de veiligheidscamera’s.

De naam Osama K. is nooit eerder opgedoken in het onderzoek, maar hij komt overeen met een 23-jarige Zweedse jihadist die vorig jaar foto’s van zichzelf in Syrië op Facebook heeft gezet. Die foto’s vertonen sterke gelijkenis met Naim al-Hamed, en het parket gaat ervan uit dat het om een en dezelfde man gaat.

Osama K. kwam op 20 september via het Griekse eiland Leros naar Europa in gezelschap van de Tunesiër Sofiane Ayari. Beiden hadden valse Syrische paspoorten. Zij reden op 13 oktober van het Duitse Ulm naar België in een auto die werd gehuurd door Salah Abdeslam.

Ayari werd op 18 maart samen met Abdeslam gearresteerd in Molenbeek. Van Ayari zijn ook sporen gevonden in het appartement in Schaarbeek waar de aanslagen van Brussel werden voorbereid.

De 31-jarige Abrini groeide samen met Salah Abdeslam op in Molenbeek. Hij heeft een zwaar crimineel verleden en zat tot april 2015 in de cel in België.

In juni 2015 belandde hij op een lijst van geradicaliseerde jongeren in Molenbeek van wie vermoed wordt dat zij naar Syrië zijn vertrokken. Een jongere broer was toen al in Syrië gesneuveld, maar het staat niet vast of Abrini zelf ooit in Syrië is geweest, alleen dat hij vorige zomer in Turkije was.

Abrini is twee keren gefilmd door veiligheidscamera’s in gezelschap van Abdeslam in de aanloop naar de aanslagen in Parijs. Op 11 november waren de twee in een benzinestation in Ressons. Zij reden toen met de Renault Clio die twee dagen later gebruikt zou worden bij de aanslagen in Parijs. Ze huurden ook een studio in Alfortville nabij Parijs waar de terroristen van de aanslag op het Bataclantheater zouden overnachten.

Abrini wordt op 12 november om 3 uur ’s ochtends opnieuw gefilmd in Molenbeek in gezelschap van Salah Abdeslam en zijn broer Brahim, die zichzelf later opblies in de Comptoir Voltaire in Parijs. Zijn familie zegt dat Abrini op 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs, thuis in Brussel was.

Op 24 november verspreidde de Belgische politie zijn signalement. Toen de aanslag in Zaventem naar een appartement in Schaarbeek voerde werden daar sporen van Abrini aangetroffen. Ook van Osama K. zouden sporen zijn gevonden in het appartement in de Max Roosstraat, waar de aanslagen werden voorbereid.

Osama K. is de tweede Zweedse connectie met de aanslagen in Brussel en Parijs. De Algerijn Mohamed Belkaid, die op 15 maart werd doodgeschoten bij een politie-inval in de Brusselse gemeente Vorst, woonde jaren in Zweden.

Is met de arrestaties van vrijdag nu het hele netwerk rond de aanslagen in Parijs en Brussel opgerold? Dat is niet helemaal zeker.

CNN kon vorige week een politierapport inkijken waarin elf mensen worden genoemd die nog voortvluchtig zijn. Een van hen was Osama K. alias Al-Hamed, een andere was de Malinese Belg Yoni Patric Mayne, die in januari 2014 samen met Abdelhamid Abaaoud, de organisator van de aanslagen in Parijs, en diens 13-jarige broertje Younes naar Syrië is gereisd. Mayne zou in maart 2014 gesneuveld zijn in Syrië.

    • Gert Van Langendonck