ABN Amro-commissaris Meerstadt nu ook weg bij drankenproducent Bols

Een dag nadat oud-NS-directeur Bert Meerstadt per direct terugtrad als commissaris bij ABN Amro is hij nu ook „met onmiddellijke ingang” gestopt als commissaris bij drankenfabrikant Lucas Bols. Dat heeft het bedrijf vrijdagmiddag bekendgemaakt. Meerstadt noemt in een persoonlijke verklaring als reden dat hij wil voorkomen dat Lucas Bols door de ophef rond zijn persoon „nadelige effecten ondervindt”.

Het Financieele Dagblad en Trouw onthulden donderdag dat Meerstadt korte tijd aandeelhouder is geweest van een vennootschap op de Maagdeneilanden, een belastingparadijs. Vervolgens werd een trustkantoor uit een ander belastingparadijs, Guernsey, aandeelhouder en verdween de uiteindelijke belanghebbende uit beeld. Aan de vennootschap is een Zwitserse bankrekening gekoppeld.

De onthulling was gebaseerd op de Panama Papers, de gelekte administratie van het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca, dat de constructie had opgezet.

Vakbond FNV riep ABN Amro op om Meerstadt op non-actief te zetten, totdat duidelijk was hoe de vork in de steel zat. Meerstadt had tegen het FD en Trouw in een reactie gezegd dat hij geen idee had hij hoe zijn naam in de stukken was belandt, en dat het verhaal dus ook niet klopte.