Mohammed Abrini is de ‘man met het hoedje’

Dat heeft de terreurverdachte bekend volgens het Belgisch federaal parket.

Mohammed Abrini heeft bekend de man met het hoedje te zijn op bewakingsbeelden op vliegveld Zaventem. Foto: Reuters

Mohammed Abrini is de ‘man met het hoedje‘. Dat heeft hij tegenover het Belgisch federaal parket bekend, zo meldt het parket zaterdag.

De Belgische politie was lange tijd op zoek naar een man met een hoed op de bewakingsbeelden van luchthaven Zaventem. Deze derde aanslagpleger was op 22 maart op het vliegveld samen met Najim Laachraoui en Ibrahim el-Bakraoui. Terwijl die laatste twee zichzelf opbliezen, ging de bom van de man met het hoedje niet af. Hij sloeg vervolgens op de vlucht. Abrini zei zijn bomvest na de aanslag te hebben weggegooid en zijn hoedje te hebben verkocht.

Abrini werd vrijdag opgepakt in het Brusselse Anderlecht. Twee personen die gelijktijdig met Abrini werden gearresteerd, zijn inmiddels vrijgelaten.

Osama K. was aanwezig bij metrostation Maalbeek

Van een andere terreurverdachte, Osama K., is inmiddels bekend dat hij aanwezig was bij de aanslag op het Brusselse metrostation Maalbeek. Hij werd vrijdag gearresteerd in de gemeente Laken.

Osama K. wordt verdacht van deelname aan terroristische activiteiten en terroristische moorden, zo schrijft het pakket. Osama K. zou onder meer de sporttassen hebben gekocht die zijn gebruikt om de explosieven in te vervoeren richting het metrostation.

Bij de arrestatie van de terreurverdachte werd ook de 25-jarige Rwandees Hervé B.M opgepakt. Ook hij blijft langer vastzitten. Het parket verdenkt hem van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en medeplichtigheid aan moord.

Nog een verdachte gearresteerd

Het federaal parket bevestigt in het communiqué eveneens dat er vrijdag nog een terreurverdachte is gearresteerd, bovenop de eerder gemelde vijf - waarvan er dus inmiddels twee zijn vrijgelaten. Belgische media schreven dat al eerder op de dag. Het parket bevestigt dat het het om Bilal E.M. gaat. Volgens de Vlaamse omroep VRT werd hij vorig jaar nog tot vijf jaar cel veroordeeld in een proces tegen de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium.

De Antwerpse rechter achtte destijds niet bewezen dat hij onderdeel uitmaakte van de moslimbeweging, maar wel dat hij hand- en spandiensten leverde aan terroristische organisaties.

Syriëganger

Volgens De Standaard is Bilal E.M. een teruggekeerde Syriëganger. De openbaar aanklager in België vaardigde na zijn terugkeer in februari 2015 een aanhoudingsbevel tegen hem uit. De vrees bestond dat hij enkel voor medische hulp naar België was teruggekeerd om daarna weer richting Syrië te vertrekken. Volgens de Vlaamse omroep VRT zat hij zijn straf uit via het systeem van elektronisch toezicht.

    • Jorg Leijten
    • Etienne Verschuren