‘Ook Dexia hielp klanten bij ontlopen van belasting’

Volgens De Tijd bestelde geen enkele bank zo veel brievenbusfirma’s in Panama als het Belgische Dexia.

De website van Mossack Fonseca, het advieskantoor uit Panama dat hielp bij het optuigen van belastingconstructies.
De website van Mossack Fonseca, het advieskantoor uit Panama dat hielp bij het optuigen van belastingconstructies. Foto Robin Utrecht / ANP

Na onder meer Deutsche Bank en HSBC lijkt ook het Belgische Dexia klanten te hebben geholpen bij het ontlopen van belasting. Dat gebeurde bij een voormalige dochteronderneming van de bank, zo schrijft de Vlaamse krant De Tijd zaterdagochtend. Het hoofdkantoor van de bank zou van de activiteiten op de hoogte zijn geweest.

De fiscale constructies werden volgens De Tijd opgetuigd door het Luxemburgse advieskantoor Experta, tussen 2002 en 2011 onderdeel van de Dexia Groep. Het kantoor zou klanten zo hebben geholpen met het verbergen van bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey. In negen jaar tijd werden meer dan 1.600 constructies opgezet.

Volgens de Belgische krant is er geen enkele andere bank die zo veel offshore-bedrijven bestelde bij het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca als Experta. De ‘nummer 2’ – de Luxemburgse bank Safra – blijft steken op 963 firma’s. Andere banken die in de Panama Papers worden genoemd zijn Credit Suisse, Société Générale en HSBC.

Ook na staatssteun gingen activiteiten door

Ook nadat Dexia in de herfst van 2008 van de ondergang werd gered met 3 miljard euro aan belastinggeld hielp het concern klanten nog jarenlang met het ontlopen van belastingen, aldus De Tijd. Na de ontmanteling van de Dexia Groep in 2011 ging Experta over in handen van het Groothertogdom Luxemburg en de Qatarese investeerder Precision.

De huidige topman van Experta, Jean-Marie Bettinger, wil tegenover De Tijd niets kwijt over de financiële constructies omdat deze “strikt vertrouwelijk” zijn. Wel stelt hij dat zijn bedrijf zich aan alle wetten houdt. Een woordvoerder van Belfius – de bankverzekeraar die na de ontmanteling van Dexia overbleef – zegt:

“De Experta-producten zijn door Dexia Bank niet aangeboden aan de klanten. Evenmin biedt de huidige Belfius Bank die producten aan haar klanten aan.”

Banken: wat wij deden was legaal

Dat banken een grote rol speelden in het belastingschandaal rondom de Panama Papers werd eerder deze week al duidelijk. Onder meer bankenreuzen als HSBC en Credit Suisse hielpen klanten via Panama bij het ontlopen van belasting. Andere banken, zoals Deutsche, deden dat ook, maar dan via een dochterbedrijf.

Zowel Deutsche als HSBC en Credit Suisse benadrukken echter dat wat zij deden volkomen legaal was. Verschillende toezichthouders hebben inmiddels aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de belastingconstructies. Onder meer in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kregen banken het verzoek om alle relevante informatie over te dragen.