Justitie wil weer hulp Apple

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil opnieuw dat Apple hulp biedt bij het ontgrendelen van een iPhone. Het heeft daarvoor vrijdag een verzoek ingediend bij een rechtbank in New York. De politie van New York nam eerder een iPhone in beslag in een onderzoek naar drugspraktijken, maar wist nog geen toegang tot het apparaat te krijgen. Ook niet nu het de FBI onlangs, zonder hulp van Apple, is gelukt in te breken op een iPhone van een terreurverdachte na een schietpartij in San Bernardino.

Uit het verzoek dat bij de rechtbank is ingediend kan worden opgemaakt dat de manier waarop de iPhone van die schutter is gekraakt niet werkt op nieuwere modellen. Een rechter oordeelde eerder dit jaar nog dat de overheid Apple niet kon dwingen om in te breken op de telefoon. Justitie ging tegen die uitspraak in beroep.

Volgens ingewijden zou Apple in het verleden overheidsfunctionarissen in tientallen gevallen wel hulp hebben geboden. (Bloomberg)