Navalny: Europa, vervolg corrupte hoge Russen actief

“Er is meer dan voldoende voor een proces”, zegt hij in een interview in NRC.

Navalny in NRC: "Ik zeg altijd: we zullen ervoor zorgen dat deze schurken worden aangepakt met Europese wetgeving. Maar dat lukt ons nog steeds niet"
Navalny in NRC: "Ik zeg altijd: we zullen ervoor zorgen dat deze schurken worden aangepakt met Europese wetgeving. Maar dat lukt ons nog steeds niet" Foto Kirill Kudryavtsev / AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny roept Europa in een interview in NRC op om meer werk te maken van de vervolging van corrupte Russische zakenlieden en politici na de onthullingen uit de ‘Panama Papers’. „Er is meer dan voldoende voor een proces.”

In het interview beklaagt Navalny zich over het gebrek aan actie van Westerse instanties. „Er is nog geen enkele belangrijke zaak gestart.”

Navalny (39) is de populairste Russische oppositieleider en de enige echte uitdager van president Poetin. In de afgelopen jaren heeft zijn ‘Stichting voor de Strijd tegen Corruptie’ het ene na het andere schandaal blootgelegd rond hooggeplaatste politici. De Russische justitie legt al deze zaken naast zich neer. Maar ook Europese aanklagers hebben tot nu toe geen actie ondernomen – ondanks verzoeken daartoe van Navalny’s organisatie. De oppositieleider is daar teleurgesteld over.

„Ik zeg altijd: we zullen ervoor zorgen dat deze schurken worden aangepakt met Europese wetgeving. Maar dat lukt ons nog steeds niet.”

Spaarpot

In de afgelopen weken berichtten internationale media over de huisvriend van president Poetin, cellist Sergej Roldoegin. De musicus bleek te beschikken over een netwerk aan offshore bedrijven waarin ruim 2 miljard dollar omging. Volgens Navalny is er geen twijfel dat het gaat om een „spaarpot” van Poetin. Volgens hem moeten de onthullingen leiden tot onderzoek tegen Russische staatsbedrijven als Rosneft of de Sberbank.

„Zij hebben illegale transacties gedaan die in strijd zijn met Europese anti-corruptiewetgeving. Ze hebben steekpenningen betaald aan de vriend van Poetin.”

Volgens Navalny kan juridische druk uit Europa leiden tot politieke veranderingen in Rusland.

„Het heeft geen zin corrupt te zijn in Rusland als je je geld niet kunt exporteren. Dat is precies waarom ik denk dat echte stappen in de bestrijding van de corruptie overzee ook zullen leiden tot een regimewisseling. Tot het ‘uiteenvallen van de elite’ waar zoveel buitenlandse diplomaten het over hebben.”

Grote overwinning voor Poetin

Het Nederlandse ‘nee’ tegen het associatieverdrag met Oekraïne noemt Navalny „een grote overwinning” voor Poetin.

„Wij vinden dat Rusland de Europese weg van ontwikkeling moet volgen. Zij zeggen: kijk, Oekraïne heeft gekozen voor Europa, maar de Hollanders hebben hen het bos in gestuurd.”