Koenders: EU-lidstaten moeten Grieken beter helpen

De minister was voorzichtig optimistisch over de manier waarop Griekenland het migratieakkoord implementeert.

Minister Koenders bezocht samen met vijf Europese collega-ministers een registratiecentrum in Athene. Foto: Remko de Waal / ANP

EU-lidstaten moeten Griekenland beter helpen bij de opvang en registratie van migranten en de hervestiging van vluchtelingen. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd na een bezoek aan Athene.

Koenders bezocht samen met vijf Europese collega-ministers uit Portugal, Frankrijk, Slowakije, Malta en Italië een registratiecentrum in de Griekse hoofdstad. Ook werd gesproken met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras. Koenders liet weten mee te voelen met Griekenland, dat een groot deel van de last van de crisis moet dragen:

“Griekenland is voor een bijzonder zware uitdaging gesteld. Zij kunnen rekenen op onze solidariteit én onze hulp dus ook bijzonder goed gebruiken”

Migratieakkoord

Koenders was voorzichtig optimistisch over de manier waarop Griekenland het onlangs gesloten migratieakkoord tussen de Europese Unie en Turkije implementeert:

“Er is een geloofwaardig begin gemaakt met de uitvoering van het EU-akkoord met Turkije. Nu moeten we een stevige vinger aan de pols houden om te zien of de uitvoering goed verloopt.”

Het is volgens de minister de taak van de andere EU-landen Griekenland in de vluchtelingencrisis te ontlasten:

“De politie heeft ondersteuning nodig, er is een tekort aan tolken, rechters en juridische adviseurs, maar er kan ook simpelweg hulp geboden worden in de vorm van logistieke ondersteuning, voedsel of spullen.”

Koenders liet verder weten dat Nederland op de Griekse eilanden Lesbos en Chios met een team bestaande uit 85 experts helpt bij de registratie van vluchtelingen. Ook via noodhulp en de Europese asielorganisatie EASO draagt Nederland zijn steentje bij. In 2015 droeg Nederland 1,5 miljoen euro bij via de VN-vluchtelingenorganisatie en het Rode Kruis.

    • Etienne Verschuren