In Las Vegas werd ook Democratische strijd dirty

Angie Sullivan is een jonge lerares in Las Vegas. Ze belt in de vroege ochtend, als ze op weg is naar haar klas, groep 4 in een arme wijk van de stad. Sullivan praat graag over haar leerlingen, maar wil het nu hebben over Bernie Sanders en Hillary Clinton. Zij weet waarom de Democratische voorverkiezingen deze week zo ontspoorden.

Ze was erbij toen het begon.

Eerst de actualiteit: de Democraten hielden hun voorverkiezingen twee maanden lang beleefd. Ze gniffelden om het bloedbad bij de Republikeinen, en waren er trots op, zeiden ze, dat hun kandidaten over ‘de echte thema’s’ praatten.

Maar deze week werd alles anders. Het ontspoorde volledig. Het Clinton-kamp zaaide twijfels over Sanders’ geschiktheid om president te worden, zonder het ooit on the record te zeggen. Sanders ging vol in de aanval, en noemde Clinton ongeschikt, onder meer omdat zij voor de oorlog in Irak had gestemd.

Clinton zocht ook de grens van het betamelijke op, toen het over vuurwapens ging. Sanders had gezegd dat het een slecht idee was om fabrikanten van vuurwapens aansprakelijk te stellen voor massale schietpartijen.

Clinton organiseerde meteen een achtergrondgesprek met nabestaanden van de doodgeschoten kinderen van Sandy Hook. Zij stond naast de slachtoffers, was de nauwelijks verholen boodschap. Sanders naast de wapenindustrie. Ze weigerde zelfs Sanders een Democraat te noemen. Het gevolg: overal gegeneerde Democraten.

Waar was de discipline? Angie Sullivan weet het antwoord: het ging vorige week zaterdag mis, in Las Vegas.

Scheidsrechter

Zaterdag was een belangrijke dag voor de Democraten in de staat Nevada. Maar bijna niemand lette op. Er was in februari een caucus geweest – een voorverkiezing waarbij aanwezigen in buurtvergaderingen hun kandidaten kiezen. Clinton won, nipt. De hele wereldpers was er, en noteerde dat er ‘momentum’ voor Clinton aan het ontstaan was, maar dat haar ‘firewall’ van kiezers uit minderheden niet erg sterk was. De kandidaten en journalisten trokken naar de volgende staat.

Maar Nevada was nog niet beslist. Het systeem daar is hopeloos ingewikkeld. Er was geen kandidaat gekozen, maar er waren duizenden gedelegeerden gekozen. Die moesten uit hun midden weer kleine groepjes gedelegeerden aanwijzen, waaruit de gedelegeerden voor de Democratische Conventie in juli aangewezen moeten worden. Een getrapt systeem dus, gemakkelijk te manipuleren.

Als scheidsrechter bij de cruciale vergadering in Las Vegas van afgelopen zaterdag was daarom Angie Sullivan aangewezen. „Ik was slim gecast”, zegt ze. „Als onderwijzer weet ik alles van bedrog.” Ze is haar leven lang al Democraat, en is aanhanger van Bernie Sanders. Deze dag zou ze neutraal zijn.

Hillary Clintons campagneteam had een probleem: ze had wel de verkiezing in februari gewonnen, maar de organisatie was uiteengevallen. Haar campagneleider in Nevada was met vakantie. In februari regelde ze nog bussen om aanhangers naar de stemlokalen te krijgen, nu was er niets geregeld. „Ze werden zenuwachtig”, zegt Sullivan, „en begonnen Sanders van fraude te beschuldigen.”

Beschuldigingen

De Clinton-campagne beschuldigde het comité van Sullivan ervan pro-Sanders te zijn, en vertrouwelijke informatie naar het Sanders-kamp door te sluizen. Het team beklaagde zich bij de partij. Hierop besloot het partijbestuur dat de voorzitter van de scheidsrechters, Christine Kramar, moest vertrekken. Zij weigerde, en ging op de grond zitten. Angie Sullivan heeft alles gefilmd. Het werd grimmig. Er werd gescholden, de politie moest zelfs komen. Sullivan: „Het gevolg was dat de aanwezigen zich tegen Clinton keerden, en massaal in Sanders’ kamp kwamen.” Uiteindelijk stemden 2.386 gedelegeerden op Clinton, en 2.964 op Sanders. Dikke kans dus dat Sanders Nevada alsnog wint.

De kwestie kwam landelijk nauwelijks in het nieuws, maar het effect op de sfeer was deze week merkbaar. Het was dan ook voor het eerst dat beide campagneteams elkaar van fraude betichtten. Sanders wil zelfs een onderzoek naar de stemming in Las Vegas. Angie Sullivan: „Ik houd van politiek. Maar ik heb smerige dingen gezien.”

    • Guus Valk
    • washing
    • ton