‘Hulporganisatie Solidaridad gebruikt Panama-constructie’

De ontwikkelingsorganisatie heeft brievenbusfirma’s in onder meer Panama en Hong Kong, aldus Trouw en het FD.

Foto Robin Utrecht / ANP
Foto Robin Utrecht / ANP Koffieplantages

De Nederlandse hulporganisatie Solidaridad wordt genoemd in de Panama Papers. De ontwikkelingsorganisatie maakt volgens Trouw en Het Financieele Dagblad gebruik van brievenbusfirma’s in onder meer Panama en Hong Kong. Die constructie is gekozen zodat Solidaridad over internationale transacties geen belasting hoeft te betalen.

De organisatie heeft onder meer een stichting in Panama, een land waar Solidaridad volgens de kranten geen activiteiten of werkzaamheden heeft. Via die constructie worden betalingen gedaan aan dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) was niet op de hoogte en onderzoekt de constructie, zo meldt Trouw.

Update 11.30 uur: Solidaridad laat in een verklaring weten dat het per direct alle banden heeft verbroken met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. De organisatie “wil op geen enkele manier geassocieerd worden met bedrijven die belasting ontwijken voor eigen gewin.​ De bewering dat Solidaridad om die reden zelf zo’n constructie heeft laten optuigen, is volgens de hulporganisatie onjuist.”

Volgens directeur Nico Roozen van Solidaridad – tot 2009 een puur Nederlandse organisatie – is het belangrijk om hulporganisaties op andere continenten op te zetten, zo stelt hij zaterdag in de ochtendkrant. Op die manier komt Solidaridad namelijk in aanmerking voor beurzen en fondsen die niet toegankelijk zijn voor Nederlandse organisaties.

‘Fiscale belasting van interne geldstromen zou vervelend zijn’

Ook wijst Roozen erop dat zijn hulporganisatie – net als andere goede doelen – in Nederland geen belasting hoeft te betalen. Door de fiscale constructies worden nu ook betalingen in het buitenland en internationale transacties niet belast. De directeur zegt daarover in Trouw:

“Het zou vervelend zijn als interne geldstromen fiscaal belast worden.”

Solidaridad ontvangt onder meer geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. Miljoenen daarvan worden van de Nederlandse Stichting Solidaridad overgemaakt naar de Panamese stichting. Zo’n stichting hoeft volgens beide kranten geen jaarrekeningen op te stellen, waardoor moeilijk te controleren valt wat er met dat geld gebeurt.

CBF zet vraagtekens bij transparantie van constructie

Het CBF laat in een reactie aan Trouw weten dat het niet op de hoogte was van deze constructie. Het bureau heeft twijfels over de transparantie ervan, zegt directeur Rolinde de Wilde:

“Het is voor donateurs van groot belang om te weten waar hun geld naartoe gaat. Solidaridad lijkt nu weinig openheid te geven over hoe het precies zit met die Panama-constructie. Wij hebben al aangegeven dat dit anders moet.”