‘Groot deel ontvoerde Syriërs vrijgelaten’

Het zou gaan om een de meerderheid van de driehonderd gegijzelde medewerkers van een cementfabriek.

Een Syrische soldaat verbrandt een IS-vlag. De terreurgroep zou volgens bronnen een groot deel van de ontvoerde medewerkers van een cementfabriek hebben bevrijd.
Een Syrische soldaat verbrandt een IS-vlag. De terreurgroep zou volgens bronnen een groot deel van de ontvoerde medewerkers van een cementfabriek hebben bevrijd. Foto Joseph Eid/AFP

Islamtische Staat (IS) heeft een groot deel van de driehonderd ontvoerde medewerkers van een cementfabriek in het Syrische Dumeir vrijgelaten. Dat schrijft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De personeelsleden werden sinds afgelopen maandag vastgehouden. Volgens het Observatorium zijn 170 mensen bevrijd en worden dertig personen nog steeds gegijzeld. Het IS-persbureau Aamaq zegt dat iedereen is vrijgelaten behalve twintig bewakers.

De terreurgroepering voerde begin deze week een verrassingsaanval uit op het terrein van de Al-Badaaifabriek in Dumeir, vijftig kilometer ten noorden van Damascus. Volgens het Observatorium hebben bemiddelaars in het gebied zich ingespannen om de groep vrij te krijgen. Het resultaat was dat een groot deel van de medewerkers mocht gaan, op een groep van twintig tot dertig medewerkers na.

Het Observatorium stelt dat het berichten heeft ontvangen dat de bewakers berecht zullen worden volgens de islamitische sharia-wetgeving, vanwege hun loyaliteit aan president Bashar al-Assad. Vier medewerkers zouden tijdens de gijzeling zijn gedood.

    • Jorg Leijten