‘Dönermoorden’ brengen overheid weer in nauw

Opnieuw is de Duitse overheid in opspraak gekomen, omdat ze tekort zou zijn geschoten bij het aanpakken van de extreemrechtse terreurcel NSU. Die was verantwoordelijk voor de zogenoemde ‘Dönermoorden’ op acht Turken en Turkse Duitsers. Nieuwe informatie wijst erop dat twee leden van de cel, terwijl ze gezocht werden door de politie en racistisch gemotiveerde moorden beraamden, in dienst waren van bedrijfjes van een informant van de binnenlandse inlichtingendienst BfV.

Wist de Duitse overheid dus waar de neonazi’s zich bevonden, of kón ze dat weten, en heeft ze niets gedaan om ze op te pakken? Waren de tien moorden die de NSU tussen 2000 en 2007 pleegde dus te voorkomen geweest? Of had de inlichtingendienst een informant in het extreemrechtse milieu die de overheid niet hielp, maar de terroristen wel?

Die vragen zijn deze week opeens actueel geworden na berichten in de Duitse media over de informant. Het hoofd van de inlichtingendienst zegt echter „geen aanwijzingen” te hebben dat het verhaal klopt. (NRC)