Dansers op de moddergolven

Het is dus gewoon ballet, hè? Je moet het geluid even uitzetten en een beetje door de moddergolven heen kijken, maar dan kun je het ook niet meer niet zien. Hoe Robbie op het golvende ritme van het parcours aan de rechterkant uit de bak hangt, om dan in een vloeiende beweging over te steken, met één arm aan de heup van Maurice te hangen, zijn rechtervoet puntig de lucht in, roerloos, alsof ze niet op hoge snelheid door de aardkluiten beuken.

De broers Bax (what’s in a name?) rijden pas sinds kort samen, om een reden die even praktisch als poëtisch was, volgens hun site. ‘Toen Etienne 13 jaar oud was en Robbie 11 reden ze voor het laatst samen. Etienne was te groot voor de kleine motor en Robbie was te klein voor de grotere motor. Nu zijn ze 27 en 24, Etienne werd al wereldkampioen, maar droomt nu van iets groots met zijn broertje. Ze bouwden een compleet nieuwe motor (niet te groot en niet te klein, denkt de leek dan), die nog niet op de volle honderd procent zit. De eerste grand prix van dit weekend, in Oss, komt dus een tikje vroeg. Maar als de motor eenmaal draait staat niets een geweldige pas-de-deux in de weg.

    • Arjen Fortuin