‘Advocaat Willem Holleeder verdedigde ook getuige’

Nadat Holleeders ex-vriendin zich tegen de crimineel keerde, verbrak advocaat Franken de banden, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Advocaat Stijn Franken van Willem Holleeder tijdens een zitting in maart.
Advocaat Stijn Franken van Willem Holleeder tijdens een zitting in maart. Foto Evert Elzinga / ANP

Willem Holleeders advocaat Stijn Franken heeft in het verleden ook Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog bijgestaan, nu één van de belangrijkste getuigen in de zaak tegen de crimineel. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag na het doornemen van getuigenverhoren en gesprekken met betrokkenen. Volgens deskundigen brengt die vroegere rol Franken in een lastige positie.

De strafpleiter verdedigde Den Hartog in 2006 bij een afpersingszaak, waarin zij uiteindelijk nooit voor de rechter is gekomen. Ook Holleeder zelf stond terecht in die zaak: hij werd veroordeeld tot negen jaar cel. Nadat vorig jaar duidelijk werd dat Den Hartog tegen Holleeder had getuigd, verbrak Franken het contact, schrijft de Volkskrant zaterdag in een reconstructie.

Franken besprak kwestie met deken

Desondanks maakt de vroegere cliëntrelatie met Den Hartog het proces tegen Holleeder nog complexer, zo stellen deskundigen in de krant. Want de relatie tussen cliënt en raadsman is heilig, aldus emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos:

“Als de relatie tussen een advocaat en een cliënt beëindigt, kun je informatie die jou als advocaat is toevertrouwd, niet tegen die cliënt gebruiken.”

Franken zou de kwestie al hebben besproken met de deken, het hoofd van de Orde van Advocaten waar raadslieden vertrouwelijk met hun problemen terechtkunnen. Een van de oplossingen die uit dat gesprek voortvloeide is volgens de Volkskrant dat niet Franken, maar een kantoorgenoot van hem het verhoor van Den Hartog uitvoert.

‘Getuigen hebben zich bij situatie neergelegd’

Ook emeritus hoogleraar advocatuur Floris Bannier noemt de vroegere rol in de krant “een rotprobleem” voor Franken. “Juridisch gezien zie ik geen probleem, omdat hij voor deze oplossing heeft gekozen na een gesprek met de deken”, aldus Bannier. “Maar het is wel spitsroeden lopen.”

Den Hartog en Holleeders zussen Sonja en Astrid waren verbaasd over het aanblijven van Franken, zo stelt misdaadjournalist Peter R. de Vries – die nauw contact onderhoudt met de getuigen - in de Volkskrant. Ze hebben zich inmiddels bij de situatie neergelegd, omdat het proces tegen Holleeder anders alleen maar meer vertraging zou oplopen.

    • Joost Pijpker