“Het is onhandig om een vrouw te hebben.”

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een echte vrijgezellenwoning.

Huis San Proper (38) woont in een nieuwbouwappartement van ongeveer 50 vierkante meter, vlakbij de „de hoeren” op de Ruysdaelkade in de Amsterdamse Pijp. Hij heeft een echte vrijgezellenwoning, zegt hij zelf. Hij wordt niet gek van de chaos, hij houdt ervan. „Het is soms een flinke pleuriszooi maar ik weet waar alles ligt.” Dat past bij zijn leven. Hij draait drie keer per weekend als dj in clubs en treedt tien keer per jaar op als muzikant. Hij reist veel voor zijn werk, nu zit hij in Berlijn. Maar dan is het weer Japan, Brazilië, Engeland, Frankrijk. „Het is onhandig om een vrouw te hebben.”

Verzameldrift In zijn huis heeft hij ongeveer 19 gitaren en in zijn studio nog eens 19. Hij verzamelt ze. Net als vinylplaten: daar heeft hij er ongeveer 20.000 van. Die gebruikt hij bij het draaien. De muziek die hij draait past in de ‘underground’ scene. Het is een combinatie van elektronisch en organisch. Hij begon in 1993 met draaien, op zijn vijftiende. In 1999 won de band waarin hij gitaar speelde de Grote Prijs van Nederland, en in 2008 maakte Proper zijn eerste vinylplaat. Sindsdien loopt het storm met het draaien in clubs – hij kan er goed van leven.

Tatoeages San Proper heeft nog een verzameling: tatoeages. Hij heeft er - „even tellen” – 38. Vooral als hij op reis is en een euforisch gevoel heeft bij een bepaalde stad, laat hij daar een tatoeage zetten. „Dat past dan bij een fase in mijn leven.”

Van Ikea: mijn platenkast.

Bij brand meenemen: „Ja, Jezus. Mijn gitaren”.

Frederiek Weeda