Zo cliché zit elk presidentieel campagnefilmpje in elkaar

Dissolve maakte een parodie met alleen maar stockmateriaal: “I endorse this message. Unless you disagree.”

Screenshot 'This Is a Generic Presidential Campaign Ad'

Hoezeer presidentskandidaten in hun ideeën verschillen, hoe wanhopig ze zich ook van elkaar proberen te distantiëren, hoe anders hun politieke stijl mag zijn, één ding hebben ze allemaal gemeen: hun campagnefilmpjes zijn in de basis precies hetzelfde. Dat gegeven parodieert het bedrijf Dissolve op een hele grappige manier.

We zien jeugdfoto’s van een kandidaat in sepiatonen, volstrekt willekeurige graanvelden in het licht van een opkomende zon en machines waar vonken van afkomen. “Op één van de weinige plekken waar überhaupt nog dingen gemaakt worden,” zegt een serieus klinkende voice-over.

“En hier is een groep verschillende mensen.” Een leraar, een arts, een arbeider, een landbouwer met een bak tomaten in zijn handen en een soldaat poseren voor de camera en kijken in de lens. “Hopelijk kan je je met een van hen identificeren.” Vervolgens krijgen we een typische Amerikaanse diner te zien:

“Hierdoor zie ik eruit als een ‘regular Joe’. En blanke mensen voelen zich er veilig door. Maar ik ben geen racist. Hier is een hispanic familie die het niet erg vindt met mij geassocieerd te worden.”

In slow-motion duwt een vader zijn dochters op een schommel aan, terwijl zijn vrouw lachend toekijkt.

Stockmateriaal

Dissolve biedt stockvideo: generiek materiaal dat videomakers kunnen gebruiken in hun eigen films. De campagnevideoparodie is volgens het bedrijf compleet gemaakt uit hun stockmateriaal. Met deze video geven ze potentiële klanten dus ook een blik op wat ze te bieden hebben.

Het is gewaagd. Ze bewijzen hiermee hoe clichématig en onorigineel stockvideo is, maar ze willen het tegelijk wel verkopen. Eerder maakten ze al een zelfde soort video, ook compleet gemaakt uit stockmateriaal, over hoe generiek bedrijfsfilms eruit zien. Elk zichzelf respecterend bedrijf moet immers wetenschappers in beeld hebben: “See how this guy in a lab coat holds up a beaker? That means we do research.”