Colombia legaliseert het homohuwelijk

Het Colombiaanse hooggerechtshof heeft donderdag de weg vrijgemaakt voor het homohuwelijk in het land. Geregistreerd partnerschap voor mensen van dezelfde sekse was al mogelijk, maar het symbolisch belangrijke recht op het huwelijk was er tot nu toe niet. Donderdag wees het hooggerechtshof met zes tegen drie stemmen een uitspraak van een lager hof af die registratie als huwelijk van partnerschappen tussen homoseksuelen had verboden. In de komende weken wordt nog een verklaring van het hof verwacht dat dit verbod discriminatoir zou zijn, waarmee het homohuwelijk de facto legaal is. Colombia is het vierde land in Latijns-Amerika dat het homohuwelijk legaliseert, na Argentinië, Brazilië en Uruguay. Chili, Colombia en Ecuador erkennen het geregistreerd partnerschap. (AP)