Veel schoten gelost bij vechtpartij motorbendes in hotel

Hotel- en restaurantgasten in Rotterdam werden verrast door de massale vechtpartij, waarbij minstens één persoon gewond raakte.

Een lid van motorclub Hells Angels.
Een lid van motorclub Hells Angels. ANP / Robert Vos

Een confrontatie tussen rivaliserende motorbendes liep donderdagavond uit in een massale vecht- en schietpartij in het Van der Valkhotel aan de Energieweg in Rotterdam-Blijdorp. Ongeveer dertig motorclubleden, in ieder geval van de Hells Angels en Mongols, gingen elkaar in en om het hotel te lijf. Minstens één iemand raakte gewond.

De politie vermoedt dat de bendeleden in het hotel hadden afgesproken. Vrijwel meteen liep het op een knokpartij uit, vooral in de bar van het hotel die grenst aan de lobby en het restaurant. Hotel- en restaurantgasten zochten dekking of vluchtten naar een fitnesscentrum in de buurt. Geen van de gasten raakte gewond.

De politie kreeg de melding van de vechtpartij omstreeks 20.30 uur. Toen de agenten arriveerden, sloegen de vechters op de vlucht. Sommigen vluchtten in hotelkamers , het dak op of naar nabijgelegen parken. De politie wist 23 mensen te arresteren, zij zaten vrijdagochtend nog vast. De hele nacht is onderzoek gedaan en op de oprijlaan van het hotel is “een groot aantal kogelhulzen gevonden”, aldus de politie. Een vuurwapen en een mes zijn in beslag genomen.

Voor zover bekend hebben de hotelgasten de nacht ‘gewoon’ in het hotel doorgebracht, nadat een arrestatieteam elke kamer had gecontroleerd. De politie trof een man aan met een flinke beenwond, waarbij niet direct wordt gedacht aan een kogel.

Het hotel was vrijdagochtend weer helemaal schoongemaakt. De receptiemedewerkers en de directie van het Van der Valkhotel onthielden zich vrijdagochtend van commentaar.

Kamervragen

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch kondigde aan dat hij dinsdag in de Tweede Kamer vragen gaat stellen over de aanpak van motorbendes. Hij noemt de knokpartij “schokkend”. “Er zijn meer dan twintig kogels gelost in een omgeving waar ‘gewone’ mensen zaten te eten. Dat is onacceptabel”. Wat Marcouch betreft, maakt het OM weer werk van het verbieden van deze motorbendes. “We kunnen niet langer volhouden dat de misdrijven alleen aan individuele leden te koppelen zijn, de criminaliteit zit wel degelijk verweven in de bende.” “Elders zijn ze (motorclubs, red) verboden. Wanneer pakt NL eens door?”, twitterde Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) vrijdagochtend.

Of dit gaat om een ruzie tussen lokale leden van de motorbendes, kan de politie nog niet zeggen. De Mongols zijn volgens de politie in ieder geval niet per se in Rotterdam actief. “Ging de ruzie om territorium, drugs of misschien een meisje, het is allemaal nog onderdeel van het onderzoek,” aldus een woordvoerder.

Het loopt vaker uit op confrontaties tussen de leden van de Mongols en de Hells Angels. Met name in Duitsland kwam het de afgelopen jaren tot meerdere grote vechtpartijen tussen de bendes. De van oorsprong Californische motorclub Mongols streek in 2014 in Nederland neer. De tak is vermoedelijk opgezet door Mongols uit Duitsland. De club wordt gezien als een van meest gewelddadige motorclubs ter wereld. Een aantal jaar geleden werd in het Berlijnse clubhuis een bom gevonden.