Vechtende Mongols en Angels, dat is strijd om heerschappij

Motorbendes Territorium was in Nederland altijd verdeeld over motorclubs. Nu is het chaos.

Een lid van motorclub Hells Angels.
Een lid van motorclub Hells Angels. ANP / Robert Vos

Nog maar net gevestigd in Nederland, laten de Mongols nu al van zich spreken. De motorclub trof donderdagavond in een Rotterdams hotel de Hells Angels en dat liep uit op een massale vechtpartij. Er vielen schoten en twintig mensen werden opgepakt.

De confrontatie tussen de twee clubs is niet toevallig. De Hells Angels voelen zich al jaren geprovoceerd door nieuwe, rivaliserende motorclubs die zich in Nederland vestigen. En dat leidt iedere keer tot spanningen, zoals afgelopen donderdagavond.

De wereld van de outlaw motorclubs – daarmee worden motorclubs bedoeld met opvallend veel leden met een strafblad – was in Nederland ooit heel overzichtelijk. Je had de Hells Angels en een paar kleinere clubs. Ze zaten bij elkaar in een overleg: de Raad van Acht. Hierin werd onder meer besproken welk territorium aan welke motorclub toebehoort. Buitenlandse rivaliserende clubs werden geweerd. En zo gingen de outlawbikers in betrekkelijke harmonie met elkaar om.

Maar de Hells Angels waren binnen dit overleg wel erg machtig en daar kregen de andere clubs genoeg van. Satudarah stapte in 2011 uit het overleg en de Raad van Acht viel uit elkaar. Sindsdien is het chaos in motorenland.

Er kwamen overal in het land nieuwe clubs en afdelingen bij. Die nieuwe bendes houden zich niet aan de codes van een klassieke outlaw motorclub. Waar aanhangers van de Hells Angels zich eerst een paar jaar moeten bewijzen voordat zij mogen toetreden, kun je bij nieuwe clubs als No Surrender snel volwaardig lid worden, waardoor deze clubs veel harder groeien dan de Angels – en dus ook machtiger worden.

Mede hierdoor moesten de Hells Angels de afgelopen jaren toezien hoe rivaliserende clubs uit het buitenland zich in Nederland vestigden. Uit het politierapport Outlawbikers in Nederland blijkt dat tussen 2009 en 2014 het aantal chapters van de vijf grootste outlawclubs vervijfvoudigde, en er drie internationaal opererende gangs bij kwamen. Sinds 2012 maakt justitie meer werk van het bestrijden van motorbendes. Vorig jaar hield de politie bijvoorbeeld een grote operatie in de regio Limburg, met vooral invallen bij leden van de Bandidos. 19 mensen werden aangehouden; meer dan 30 panden doorzocht.

Veel buitenlandse motorclubs worden gekenmerkt door een anti-Hells Angels houding. De Bandidos vochten bijvoorbeeld in het buitenland al meerdere bloedige gevechten uit met de Angels-leden. Na hun komst naar Nederland werd het in 2014 ook hier onrustig. Motorclub Rebels, eveneens rivaal van de Angels, probeerde een afdeling te starten in Rotterdam maar staakte deze poging na doodsbedreigingen van de Hells Angels. Ook de Mongols, sinds anderhalf jaar aanwezig in Amsterdam, voeren in het buitenland een felle strijd tegen de Hells Angels. Volgens een ingewijde wilden de Mongols hun territorium uitbreiden van Amsterdam naar Rotterdam, maar probeerden de Hells Angels dit te voorkomen. De politie Rotterdam zegt dat de Mongols vooralsnog geen eigen clubhuis hebben in Rotterdam; de Hells Angels wel.