Voortvluchtige ‘seksrabbijn’ Berland aangehouden in Zuid-Afrika

‘Seksrabbijn’ Eliezer Berland (78) is donderdag aangehouden in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Dat bevestigt zijn advocaat, Sharon Nahari, tegenover de Israëlische krant Jerusalem Post. Volgens hem hebben de Israëlische autoriteiten om Berlands uitlevering gevraagd.

De rabbijn wordt ervan beschuldigd dat hij vrouwen in zijn geloofsgemeenschap seksueel heeft misbruikt. Berland zelf noemt de beschuldigingen leugens en zei eerder dat in de zaak valse verklaringen zijn afgelegd.

Israël vroeg al in 2013 om uitlevering van de naar het buitenland gevluchte rabbijn. Hij wist echter uit handen van de justitiële autoriteiten van zijn geboorteland te blijven, onder meer door veelvuldig van verblijfplaats te wisselen.

Van oktober 2014 tot de zomer van 2015 was Berland op verschillende plaatsen in Nederland, doorgaans vergezeld van een aantal orthodoxe volgelingen. Nadat de Hoge Raad in juli 2015 oordeelde dat Berland uitgeleverd diende te worden aan Israël, sloeg hij opnieuw op de vlucht.

Eind vorig jaar zei zijn voormalig advocaat Louis de Leon in een gesprek met NRC dat Berland zich in Zuid-Afrika had gevestigd. Hij verkreeg daar een status die hem „strafrechtelijk immuun” maakte, wat uitlevering in de weg stond. Nu Zuid-Afrika Berland zelf heeft aangehouden, ziet Isräel mogelijkheden voor uitlevering. (NRC)