Syrische regering laat na 4 jaar Amerikaanse fotograaf vrij

De man verdween in 2012 toen hij de oorlog in Syrië met zijn camera aan het vastleggen was.

De 33-jarige freelance fotograaf Kevin Patrick Dawes verdween in 2012.
De 33-jarige freelance fotograaf Kevin Patrick Dawes verdween in 2012. Foto FBI / AP

De Syrische regering heeft een Amerikaanse fotograaf vrijgelaten die toen hij vier jaar geleden het land binnenkwam ontvoerd werd. Persbureau AP meldt op basis van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het om de 33-jarige freelance fotograaf Kevin Patrick Dawes gaat.

Dawes is vanuit Syrië overgedragen aan de Russische autoriteiten en gebracht naar de Amerikaanse ambassade. Tsjechië trad daarbij op als bemiddelaar. De fotograaf werd overgedragen aan Rusland, omdat Moskou een van de belangrijkste bondgenoten van Assad is. Rusland steunt de president al sinds het begin van het Syrische conflict. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland was Dawes destijds opgepakt, omdat hij illegaal het land binnen was gekomen.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

De fotograaf uit San Diego verdween in augustus 2012 toen hij de burgeroorlog in Syrië met zijn camera aan het vastleggen was. Volgens de FBI werd Dawes ontvoerd toen hij de Turks-Syrische grens overstak. Een maand na zijn verdwijning verscheen een video online waarin Dawes geblinddoekt met zwaarbewapende mannen om heen zegt Oh Jesus.

Post

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is maanden gewerkt aan de vrijlating van Dawes. De periode voor zijn vrijlating had de freelancer regelmatig contact met zijn familie en mocht hij ook post van thuis ontvangen.